Γιατί ο Μύθος;

You are currently viewing Γιατί ο Μύθος;
giati o mythos

Όταν  κατέληξα στο όνομα του γραφείου, πολλοί με ρώτησαν γιατί διάλεξα το “Your Myth” και το συγκεκριμένο  λογότυπο, μιας και δεν παραπέμπει σε γραφείο ψυχολόγου. Ας ξεκινήσουμε με το αδράχτι που είναι το λογότυπο.

Έψαχνα κάτι που να συμβολίζει τον Μύθο και ταυτόχρονά τη δουλειά που γίνεται μέσα από τη θεραπευτική σχέση μ’ έναν ψυχολόγο. Έτσι κατέληξα στο αδράχτι και το νήμα. Το αδράχτι βοηθάει το μαλλί να ξεμπλεχτεί και να μπορέσει να πάρει αργότερα μια πιο ξεκάθαρη μορφή. Χωρίς να συστρέφεται και να μπλέκεται με τον εαυτό του. Έτσι και το άτομο στη θεραπεία- εφόσον το επιλέξει μπορεί να αναγνωρίσει συμπεριφορές του, να κατανοήσει για ποιο λόγο συμπεριφέρεται με το συγκεκριμένο τρόπο και να μπορέσει να προχωρήσει σε πιο «ξεκάθαρες» καταστάσεις και τρόπο ζωής. Να τραβήξει το «νήμα» του και να το κατευθύνει όπου θεωρεί το ίδιο καλύτερα.

Τώρα, γιατί ο Μύθος. Μια απλή απάντηση θα ήταν ότι το παραμύθι είναι πιο ανάλαφρο. Σε επιστημονικά πλαίσια, ο Μύθος σε όλους τους πολιτισμούς ήταν ένα μέσο αποκάλυψης της αλήθειας και γεγονότων που είχαν συμβεί σε προηγούμενα χρόνια και ήταν άξια προς μίμηση. Τα παραμύθια είχαν κατά βάση ψυχαγωγικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα- για τα παιδιά κυρίως. Ο Μύθος είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης εμπειρίας όταν συναντά την τέχνη και έχει την ίδια λειτουργία με το ένστικτο στα ζώα- κατευθύνει τον άνθρωπο σε στοχοποιημένες συμπεριφορές.

Κάθε μύθος  για να ολοκληρωθεί θέλει έναν μίτο. Να τον πιάσει ο ήρωας και να βγει προς τη λύση. Να πιάσει το νόημα των καταστάσεων και συνεπώς της ζωής του. Κι εδώ βοηθάει το αδράχτι. Τα σκόρπια στάχυα πρέπει να περάσουν μέσα από το αδράχτι για να γίνουν χρυσή κλωστή που θα υφάνει το μοτίβο της ζωής του κάθε ατόμου. Το νήμα, είναι η ζωή που μας δόθηκε και εμείς την κατευθύνουμε, γιατί εμείς γράφουμε τον Μύθο μας. Μπορεί άλλοι να τον αφηγούνται αργότερα, αλλά εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές της ζωής μας και εμείς γράφουμε το σενάριο. Πολλές φορές αφηνόμαστε και  αναλαμβάνουν τη συγγραφή άλλοι και εκεί η ζωή γίνεται δυσκολότερη απ’ ότι πρέπει. Σ’ εκείνο το σημείο είναι που πρέπει να πιάσουμε το μίτο και να πάρουμε εμείς τα ινία. Ακόμα και ο σύμβουλος ή ο ψυχοθεραπευτής δεν υπαγορεύουν τον Μύθο, ούτε τραβούν το νήμα για σένα. Απλά βοηθάνε το άτομο να το ξεμπλέξει.

Έτσι, επειδή η καθημερινότητα δεν είναι μόνο ψυχαγωγία και μαγεία, αλλά αλήθειες και γεγονότα, όπως τα βιώνει το κάθε άτομο χωριστά, γι’ αυτό και επέλεξα τον Μύθο. Τα θέματα των μύθων είναι κοινά σε πληθώρα λαών, για να μην πούμε σε όλους. Το ίδιο είναι και η ζωή των ανθρώπων. Η καθημερινότητα μας στην βάση της δε διαφέρει από την καθημερινότητα σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη- ίδιες χαρές, ίδιες λύπες, ίδιες αγωνίες, ίδιες ικανοποιήσεις. Γι’ αυτό μπορούμε να εμπνευστούμε από έναν Μύθο όποιας εποχής και περιόδου.

Οι Μύθοι αφηγούνταν ζωές, πράξεις ανθρώπων και τα αποτελέσματα που είχαν. Ήταν όμως ζωές. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να φτιάξει το δικό του Μύθο- τη δική του ζωή. Είναι στο χέρι του και στις επιλογές του. Όντας μπερδεμένος, το αδράχτι μπορεί να τον βοηθήσει να ξεμπερδέψει τις διάφορες πτυχές του και να υφάνει το δικό του Μύθο. Τέλος, είναι “Your Myth” για να μην είναι απλά μια πεζή καθημερινότητα, αλλά μια ζωή που κάνει το άτομο περήφανο.