Βάζοντας προτεραιότητες

Από μικροί, πρέπει να μάθουμε να ισορροπούμε. Στο περπάτημα, στο ποδήλατο, στις ανάγκες μας. Δουλειά ή σχολείο, διασκέδαση, προσωπική ανάπτυξη, φίλοι, ερωτική ζωή. Πολύ συχνά, όμως, σε κάποια φάση της ζωής μας θα νιώσουμε ότι έχουμε χάσει την ισορροπία, αλλά και την… μπάλα. Αυτό γιατί δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε το χρόνο μας και που να δώσουμε περισσότερη βάση. Ή θέλουμε να τα προλάβουμε όλα ταυτόχρονα και αυτό μας κάνει να πιεζόμαστε πάρα πολύ από το χρόνο, σε σημείο που να τον βλέπουμε σαν εχθρό ή να νιώθουμε ότι δε μας φτάνουν οι ώρες τις ημέρας.

Αυτό είναι καθαρά ένα πρόβλημα προτεραιοτήτων και ίσως δικών μας ορίων στις επιθυμίες μας. Ας μιλήσουμε όμως για τις προτεραιότητες. Πρώτα πρώτα ας τις ορίσουμε. Οι προτεραιότητες είναι βραχυπρόθεσμοι στόχοι. Για να τους πετύχουμε πρέπει να ταιριάζουν με τις αξίες, τις επιθυμίες και τις δυνατότητες μας. Αυτό που κάνουμε συνήθως είναι είτε να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας και να κουραζόμαστε είτε να βάζουμε τα πρέπει πάνω από τις επιθυμίες μας.

Ας τα συνδυάσουμε τώρα αυτά με το χρόνο. Ο χρόνος είναι κάτι που το επενδύουμε. Όσο πιο καλή η επένδυσή μας, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα και πιο ικανοποιημένοι είμαστε. Πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επενδύσεις;

Αρχικά, πρέπει να εντοπίσετε πώς επενδύετε το χρόνο σας στην παρούσα φάση. Πάρτε μολύβι και χαρτί ή το λαπτοπ ή το κινητό και ας κάνουμε μια καταγραφή. Κάντε έναν πίνακα με τους διάφορους τομείς της ζωής σας, όπως αυτούς που αναφέραμε παραπάνω (σχολείο/ εργασία, διασκέδαση, φίλοι, ερωτική ζωή κτλ).Για μερικές μέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα κάντε καταγραφή του χρόνου που επενδύετε σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς.

Το επόμενο στάδιο είναι να αξιολογήσετε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι τομείς για εσάς. Κάντε μια ακόμα στήλη στον πίνακα σας και βαθμολογήστε τον κάθε τομέα από το 1 (όχι σημαντικό) μέχρι το 10 (πάρα πολύ σημαντικό) στον κάθε τομέα. Τώρα ας τσεκάρουμε την πραγματικότητα. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τον χρόνο που αφιερώνετε; Έχετε αποκλείσεις; Αν η διαφορά μεταξύ της σημαντικότητας του τομέα και της πραγματικότητας είναι πάνω από δύο μονάδες, το πιθανότερο είναι να νιώθετε μια ανισορροπία στη ζωή σας, ένα κενό ή έλλειψη ευχαρίστησης, ακόμα και αν κάνετε πολλά πράγματα. Σας έκανε εντύπωση το αποτέλεσμα; Θέλετε να κάνετε κάποια αλλαγή;

Αν η απάντηση είναι ναι, περνάμε στο τελευταίο στάδιο. Με βάση τον πίνακα κάντε έναν εκ νέου προσδιορισμό των τομέων που ορίσατε. Αναρωτηθείτε ποιος είναι ο σημαντικότερος τομέας της ζωής σας σε αυτή τη φάση- ναι, το τι είναι σημαντικό αλλάζει ανάλογα με τη φάση που είμαστε. Πού θα θέλατε να επενδύσετε περισσότερο χρόνο και πού λιγότερο; Και τέλος σκεφτείτε, με ποιους τομείς θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο. Τώρα, κάντε μια νέα λίστα με τους τομείς της ζωής σας και όσες δραστηριότητες εμπεριέχονται σε αυτούς, αλλά σύμφωνα με τις νέες προτεραιότητες σας- αυτόν με τον οποίο θέλετε τη συγκεκριμένη περίοδο να ασχοληθείτε περισσότερο.

Αυτές είναι οι νέες προτεραιότητες σας!

Μην ξεχνάτε, κάντε αυτή την άσκηση όποτε νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σας, μπορεί να έχει χαλάσει πάλι η ισορροπία. Οι προτεραιότητες δεν είναι σταθερές. Αλλάζουν βάση των ενδιαφερόντων  και των αναγκών μας. Μην σας φανεί περίεργο αν αντιστραφεί η σειρά. Αξιολογήστε, σχεδιάστε και φτιάξτε τη λίστα σας όπως σας αρέσει.

Εσύ το ονειρεύεσαι.

Μαζί το οργανώνουμε.

Εσύ το πραγματοποιείς.

 

Κλέαρχος Σταματουλάκης

Επικοινωνία

Ραντεβού κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας

Γραφείο: Λεωφόρος Νίκης 1, 54624, Θεσσαλονίκη

Σταθερό:+30 2313087725

Κινητό:+30 6947296882

e-mail: kstamatoulakis@gmail.com

Find me in Facebook

Find Me On Facebook

Αποστολή Μηνύματος