createyourmyth
Φανταστείτε τον ψυχολόγο σαν ένα αδράχτι και όχι σαν κάτι τρομακτικό. Σε καμία περίπτωση σαν κάτι κακό. Μετά την πρώτη τηλεφωνική, συνήθως, επαφή έρχεται η πρώτη συνάντηση. Εκεί θα συναντήσετε για πρώτη φορά, ενδεχομένως, τον ψυχολόγο σας. Για κάποιους η αρχή είναι λίγο περίεργη, ενώ για κάποιους άλλους είναι κάτι που έρχεται πιο αβίαστα. Άλλοι μιλάνε διστακτικά και ίσως μονολεκτικά. Σε άλλους βγαίνουν οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες αβίαστα. Αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο στην εξέλιξη της θεραπευτική σχέσης.

Οι δυο σας θα πορευτείτε μέσα από τα διάφορα μονοπάτια της ζωής σας, για να φτάσετε στο στόχο που εσείς θέσατε σ’ εκείνη την πρώτη συνάντηση.

Αυτή είναι μια γρήγορη περιγραφή της ατομικής συνεδρίας. Στην ατομική συνεδρία βρίσκονται μόνο ο ψυχολόγος/θεραπευτής και ο πελάτης- δεν τον ονομάζουμε ασθενή, διότι δεν θεωρούμε ότι νοσεί από κάτι όποιος έρχεται στον ψυχολόγο κι ούτε πρέπει να νιώθει ότι έχει κάποια ασθένεια. Η ώρα της συνεδρίας αφορά μόνο αυτούς τους δύο και είναι ο χρόνος είναι αποκλειστικά του πελάτη. Κάποιες φορές, κατόπιν κοινής απόφασης, μπορεί να συμμετάσχει κάποιος στη συνεδρία (πχ. Γονιός ή σύντροφος), αλλά θα είναι η εξαίρεση και όχι η κανονική δομή.

Είπαμε ότι ο ψυχολόγος είναι το αδράχτι, που βοηθάει τον άνθρωπο να ξετυλίξει τον μίτο για να φτιάξει τον δικό του μύθο. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Πολλοί θεωρούν ότι ο ψυχολόγος θα δώσει συμβουλές και κατευθύνσεις για να κάνει ο πελάτης τις σωστές επιλογές. Άλλοι θεωρούν ότι ο ψυχολόγος έχει ένα μαγικό ραβδάκι που χωρίς κόπο και χρόνο, θα διορθώσει μονομιάς, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.

Ο ψυχολόγος θα κάνει τον «καθρέφτη» και θα προσπαθήσει να δείξει με ουδέτερο τρόπο το πώς είναι η ζωή του πελάτη του, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει τις μη λειτουργικές συμπεριφορές του με απώτερο σκοπό να τις μετατρέψει σε λειτουργικές. Όλη η διαδικασία είναι συνεργατική. Στην αρχή ο πελάτης θα μιλάει την περισσότερη ώρα, για να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στον ψυχολόγο. Στη συνέχεια, όμως, θα αρχίσουν να εξερευνούν μαζί τους κόμπους του μίτου και πιθανούς τρόπους για να τους ξεμπερδέψουν.

Αν νιώθετε ότι έχετε πέσει σε κάποιον από αυτούς τους κόμπους που σας εμποδίζουν να εκπληρώσετε τους στόχους σας, επικοινωνήστε μ’ έναν ψυχολόγο. Δεν είναι κακό. Ίσα ίσα είναι κάτι θαρραλέο, καθώς χρειάζεται θάρρος να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας.