Σε όλες τις επιστήμες, η εξειδίκευση είναι κάτι το αναγκαίο. Οι γνώσεις και οι τομείς είναι πάρα πολλοί. Έτσι, αν προσπαθήσεις να κάνεις λίγο απ’ όλα, συνήθως δύσκολα θα καταφέρεις να είσαι πραγματικά καλός σ’ ένα απ’ όλα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στις επιστήμες, αλλά και στην καθημερινότητα μας.

Έτσι και στην ψυχολογία. Ο τομέας από μόνος του είναι τεράστιος. Στην Ελλάδα, συνήθως, ταυτίζουμε τον ψυχολόγο με τον ψυχοθεραπευτή. Στην πραγματικότητα, μ’ ένα πτυχίο ψυχολογίας, μπορεί να εργαστεί κανείς σε πάνω από 80 θέσεις- από τη θεραπεία, μέχρι την εκπαίδευση και από τον αθλητισμό, μέχρι τον σχεδιασμό cockpit για αεροπλάνα.

Η πρώτη ειδίκευση για τους ψυχολόγους έρχεται με το μεταπτυχιακό. Μετά, αν ακολουθήσουν τον τομέα της συμβουλευτικής ή της ψυχοθεραπείας μπορούν να πάρουν άλλες εξειδικεύσεις, όπως είναι το ηλικιακό φάσμα με τους πελάτες τους (παιδιά ή ενήλικες), συγκεκριμένες διαταραχές με τις οποίες μπορεί να δουλέψει, καθώς και θεραπευτική προσέγγιση.

Προσωπικά, το μεταπτυχιακό μου είναι στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (MSc in Counselling Psychology) και το θέμα της έρευνας μου ήταν η σύγκρουση μεταξύ θρησκείας και σεξουαλικότητας σε ομοφυλόφιλα άτομα. Έτσι, η μία ειδίκευση μου αφορά ζητήματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής ταυτότητας. Έχω εκπαιδευτεί και συγκεκριμένα σε θέματα που αφορούν γενικότερα την LGBTQ κοινότητα (Pink Therapy).

Πιο συγκεκριμένα στο γραφείο μου, αλλά και μέσω Skype, ασχολούμαι κατά βάση με τους παρακάτω τομείς.

  • Συμβουλευτική ενηλίκων

Αναλαμβάνω ενηλίκους, δεν έχω ειδίκευση παιδοψυχολόγου. Κατ’ εξαίρεσίν,  δέχομαι νέους 16 ετών και άνω.

  • Αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία κτλ)

Το άγχος είναι μέρος της καθημερινότητας για πολλούς από εμάς. Πολλές φορές σωματοποιείται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε άτομο. Σε αντίθεση με την κοινή άποψη, το άγχος δεν είναι το πρόβλημα, αλλά σύμπτωμα του προβλήματος. Μπορούμε να ανακαλύψουμε την βαθύτερη αιτία του και να ρίξουμε τα επίπεδά του σε λειτουργικά επίπεδα.

  • Διατροφικές διαταραχές

Η νευρική ανορεξία που χτυπάει περισσότερο νέες γυναίκες, είναι ένα ακόμα φαινόμενο των ημερών μας. Είναι ένας μη λειτουργικός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και των δυσκολιών που μπορεί να περνάει το άτομο.

  • Σεξουαλικές διαταραχές

Εδώ το φάσμα είναι μεγαλύτερο. Οι δύο βασικές, θα λέγαμε ομάδες, είναι α. ό,τι σχετίζεται με τη σεξουαλική λειτουργία και β. οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις, όπου η προτίμηση, είναι εκτός του «συνηθισμένου». Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι προκαλεί άγχος και δυσθυμία στο άτομο, κάνοντάς το μη λειτουργικό.

  • Φοβίες

Αναφερόμαστε σε έντονες, υπερβολικές αντιδράσεις φόβου, που είναι δυσανάλογες  με το γεγονός που τις προκάλεσε.

  • Προσωπική Ανάπτυξη

Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια διαγνωσμένη διαταραχή ή απλά αρνητικές συνθήκες, για να επισκεφτεί κανείς έναν ψυχολόγο. Αρκεί η επιθυμία να ερευνήσει σε περισσότερο βάθος πτυχές του χαρακτήρα του και να βελτιώσει τη συμπεριφορά του και τον τρόπο ζωής του.

  • Life Coaching

Το Life Coaching απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν ενεργή ψυχοπαθολογία και επιθυμούν να φτάσουν από το Α σημείο στο Β. Στη διαδρομή έχουν αντιμετωπίσει εμπόδια και δεν γνωρίζουν πώς να τα ξεπεράσουν. Εκεί μπορεί να τους βοηθήσει ένας Life Coach.