Διαδικτυακές Συνεδρίες

Η κοινωνία μας συνεχώς αλλάζει. Τα τελευταία χρόνια, τα social media και οι εφαρμογές επικοινωνίας, έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας. Έτσι, η ψυχολογία, όπως και άλλες επιστήμες, δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω.

Μια επιστήμη που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τη συμπεριφορά του και το ευ ζην, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τους ρυθμούς και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται λόγος για το e-counselling, την εξ αποστάσεως θεραπευτική/υποστηρικτική σχέση μεταξύ ψυχολόγου και πελάτη. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μέσω e-mail, μέσω άμεσης γραπτής συζήτησης, μέσω βιντεοκλήσης κ.α. Στην αρχή αυτή η διαδικασία ξένισε πολύ κόσμο και προκάλεσε συγκρούσεις, κυρίως για τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ψυχοθεραπεία. Σιγά σιγά, όμως, τα θετικά στοιχεία και αποτελέσματα από έρευνες βοήθησαν στο να γίνουν οι διαδικτυακές συνεδρίες αποδεκτές.

Ας ρίξουμε μια ματιά, στο πως εξελίσσεται μια τέτοια θεραπευτική σχέση, η οποία στην ουσία της δεν διαφέρει και πολύ από την δια ζώσης ατομική συνεδρία . Η μεγαλύτερη διαφορά υπάρχει στο e-counselling μέσω e-mail. Ο ψυχολόγος απαντάει στο μήνυμα του πελάτη, ο οποίος με τη σειρά του θα το διαβάσει και θα γράψει πίσω. Εκεί, ψυχολόγος και πελάτης έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να εκφράσουν αυτό που θέλουν και να επεξεργαστούν τα γραφθέντα της συνεδρίας. Συχνά, φορείς που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία δεν αποκαλύπτουν κανένα στοιχείο για τον ψυχολόγο που απαντά. Έτσι ο πελάτης δεν γνωρίζει παραπάνω από το όνομα του. Παρόλα αυτά, η δομή της θεραπευτικής διαδικασίας μένει περίπου ίδια.

Μέσω βιντεοκλήσης, με συχνότερη επιλογή τις συνεδρίες μέσω Skype, πελάτης και ψυχολόγος έχουν μια πιο άμεση επαφή. Δεν υπάρχει διαφορά στη διαδικασία από μια παραδοσιακή συνεδρία. Ο ψυχολόγος παίρνει αρχικά το ιστορικό του πελάτη και μετά, συνεργατικά, θα προσπαθήσουν να λύσουν τους κόμπους του μίτου που εμποδίζει το άτομο να φτιάξει το δικό του μύθο.

Γιατί να επιλέξει κανείς διαδικτυακή συνεδρία; Αρχικά γιατί μπορεί να πραγματοποιήσει τη συνεδρία από την άνεση του προσωπικού του χώρου. Άτομα με κινητικές δυσκολίες μπορούν να έχουν πρόσβασή στον θεραπευτή τους, χωρίς να περάσουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης. Οι συνεδρίες εξ αποστάσεως, είναι βολικές για άτομα που ζουν σε απομονωμένες περιοχές και δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης σε κάποια μεγαλύτερη πόλη. Πολλές φορές, ακόμα και να έχουν τη δυνατότητα αυτή, επιλέγουν να μιλήσουν σε κάποιον από τελείως άλλη περιοχή, για λόγους ανωνυμίας. Αυτή είναι μία ακόμα αιτία για να ζητήσει κάποιος συνεδρίες μέσω ίντερνετ.

Όπως και να ’χει, οι διαδικτυακές συνεδρίες έχουν μπει στην εργαλειοθήκη των ψυχολόγων/ θεραπευτών. Σίγουρα, δεν έχουν την ίδια αμεσότητα με μια συνεδρία δια ζώσης, μπορεί όμως να ταιριάζουν σας και στις ανάγκες σας. Μη διστάσετε να απολαύσετε τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρουν και μιλήστε με κάποιον ψυχολόγο ή φορέα που προσφέρει αυτή την υπηρεσία.