Τι είναι το life coaching

You are currently viewing Τι είναι το life coaching
ti ine to life coaching

Στο πρώτο άρθρο μου στην Πυγμή, για όποιον δε θυμάται, μιλήσαμε για τους στόχους μας και πώς να τους κατακτήσουμε. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για την επιστήμη και τον κλάδο εκείνο που κρύβεται πίσω από την επίτευξη των στόχων και την όλη διαδικασία- το Life Coaching.

Το Life Coaching, σχετίζεται με την ψυχολογία, αλλά δεν είναι ακριβώς κλάδος της. Για να είναι κάποιος Life Coach, δε χρειάζεται να είναι ψυχολόγος. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Life Coaching, προπόνηση ζωής ή προπόνηση για τη ζωή, είναι “Μια συστηματική διαδικασία, επικεντρωμένη στη λύση και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα κατά την οποία ο Coach επιτρέπει την βελτίωση των προσωπικών ικανοτήτων, της απόδοσης, της αυτόνομης μάθησης (μαθαίνω από την εμπειρία) και της προσωπικής ανάπτυξης του υποστηριζόμενου Coachee” όπως αναφέρει ο καθηγητής Anthony Grant.

Για να το πούμε πιο απλά, είναι μια μέθοδος ανάπτυξης με συγκεκριμένο σκοπό, κατεύθυνση και όρια. Είναι μια ζωντανή διαδικασία που βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ Coach (προπονητή) και  Coachee (προπονούμενου), η οποία όπως είπαμε δεν είναι ψυχολογία και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει θεραπεία. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι για να ξεκινήσει κανείς Life Coaching δεν πρέπει να έχει «ανοιχτές πληγές» (κατάθλιψη, πένθος, διαταραχές κάθε είδους) και θέματα που χρειάζονται φροντίδα από το παρελθόν. Πρέπει να είναι υγιής, να έχει μια υγιή προσωπικότητα και να είναι προσανατολισμένος στο μέλλον, έτσι ώστε να βάλει στόχους και να τους κατακτήσει.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε κάποιον coach είναι πολλοί, με πιο συνηθισμένους τα αιτήματα με στόχο την λήψη δύσκολων αποφάσεων και διλλημάτων, ερωτικές και οικογενειακές σχέσεις, γάμος και διαζύγιο, προσαρμογή σε δύσκολες αλλαγές στη ζωή καθώς ακόμα και η έλλειψη στόχων και ονείρων. Εφόσον καθοριστεί ο στόχος τα βήματα που ακολουθούνται στο Coaching είναι τα εξής: αναγνώριση και υπερπήδηση εμποδίων, σχέδιο δράσης, η αναγνώριση και θεμελίωση του κινήτρου και τέλος η επιβράβευση. Αλλά σήμερα, θα γνωριστούμε με το Life Coaching, για τους στόχους έχουμε ήδη μιλήσει αρκετά.

Tο Coaching μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατομικά, αλλά και ομαδικά, κυρίως στον επιχειρησιακό χώρο. Ατομικά, όπως αναφέραμε μέχρι τώρα, βοηθάει στην ενδυνάμωση του ατόμου για την επίτευξη των στόχων και την θετική ανάπτυξη του. Σε επίπεδο επιχειρήσεων είναι ένα πολύ δυνατό μέσο ενίσχυσης, υποστήριξης και ανάπτυξης στελεχών και ηγετών. Με την συμβολή του Coach τα στελέχη μπορούν  να εξερευνήσουν και να κατακτήσουν νέες δεξιότητες και στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν και να εξελίξουν και την εταιρία τους.

Πώς όμως λειτουργεί το Life Coaching; Ένα από τα κοινά που έχουν με την ψυχοθεραπεία είναι το περιβάλλον αποδοχής και εμπιστοσύνης που καλλιεργείται. Το άτομο μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς τον φόβο της κριτικής από τον Coach. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι μια σχέση ισότιμη και συμμαχική. Ο Coach απλα υποστηρίζει και ενθαρρύνει το άτομο, χωρίς να παρέχει συμβουλές ή να μιλάει ως αυθεντία. Αυτό που κάνει ο Coach είναι να συντονίζει και να θέτει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί η εξέλιξη του ατόμου. Το περιεχόμενο και το ποίον δρόμο θα ακολουθήσει το αναλαμβάνει ο Coachee. Στην αρχή της συμμαχίας αυτής ο Coach θα προσπαθήσει να ανακαλύψει και να αναδείξει ο ίδιος ο Coachee την θετική πλευρά του εαυτού του και να έρθει σε επαφή μαζί της. Μετά από κει ξεκινάει το ταξίδι για την αλλαγή και την εξέλιξη βάση των μοντέλων ανάπτυξης και στοχοθεσίας που παρέχει ο Coach, βάση των αιτημάτων του Coachee. Μέχρι την ολοκλήρωση και επιτυχία του πλάνου ο coach θα παραμείνει σαν εμψυχωτής δίπλα στον Coachee.

Και σε περίπτωση που θέλει κάποιος να γίνει life coach τι γίνεται; Τα βήματα είναι τρία: εκπαίδευση, εποπτεία και τέλος, πιστοποίηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αναγνωρισμένη εκπαίδευση στη χώρα μας, και τα κέντρα στο εξωτερικό είναι περιορισμένα. Η ίδια η εκπαίδευση στο Coaching είναι μια διαδικασία αυτοβελτίωσης και αλλαγής του ίδιου του coach, μέσα από βιωματικά κομμάτια. Μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μπορεί να δοθεί πιστοποίηση από τους συνεργαζόμενους και αναγνωρισμένους οργανισμούς. Εκπαιδευτές και επόπτες πρέπει να είναι ειδικευμένοι Coaching Ψυχολόγοι, που μπορούν να μεταδώσουν ορθά την τέχνη και τη γνώση του coaching. Πλέον στις μέρες μας, υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα online που μπορούν να προσφέρουν τις αρχικές βάσεις του Life Coaching.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία για το Life Coaching μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Την επόμενη φορά θα εξερευνήσουμε τους διάφορους τομείς της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας.

Όπως δημοσιεύτηκε στην Σκυριανή εφημερίδα «Πυγμή».