Μιας και δεν είναι σωστό να στείλεις το αφεντικό σου στο νοσοκομείο επειδή είναι καταπιεστικό, σου βρήκα άλλους τρόπους να βάλεις τα όρια σου και να βρεις την ηρεμία σου!
Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες για εξαιρετικές σχέσεις υπαλλήλων με τα αφεντικά τους. Αλλά πιο συχνά ακούμε ιστορίες φθόνου, πόνου, κραυγών και μπινελικίων. Κι ερωτώ, ποιος θα άντεχε σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον; Λίγοι θα πω, για να μη γίνω απόλυτος. Και είναι λογικό, έτσι; Δεν μπορούμε να μένουμε σε ένα περιβάλλον με συνεχόμενές φωνές, επικρίσεις, άσχημα λόγια και ψηλές απαιτήσεις. Μπορεί να μένουμε από ανάγκη, όμως κάποια στιγμή ο οργανισμός μας θα κατεβάσει γενικούς και μετά game over.
Ναι, τα τοξικά αφεντικά είναι κάπως έτσι. Δεν θα δείξουν την εκτίμηση τους, δεν θα βάλουν όρια, θα φωνάζουν και θα κράζουν, ακόμα κι αν δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο κι εσύ θα πρέπει να το υποστείς γιατί είσαι υπάλληλος.
Μπορείς να κάνεις κάτι; Ναι.
Να πατήσεις τις φωνές; Όχι.
Να το στείλεις νοσοκομείο; Επίσης όχι.
Έχω στο μυαλό μου κάτι πιο πρακτικό, πιο χρήσιμο, που θα σε βοηθήσει να βάλεις το αφεντικό στη θέση του ή τουλάχιστον να οχυρώσεις τον ψυχισμό σου για να παραμείνεις όσο πιο ζεν γίνεται.
Επειδή η ανθρώπινη συμπεριφορά ακολουθεί κάποια μοτίβα, σου προτείνω να εντοπίσεις εκείνα του αφεντικού σου. Να ξέρεις πότε θέλει να του πεις καλημέρα και πότε είναι καλύτερα να τον αποφύγεις- όσο γίνεται. Θα σου φανεί κάπως αυτό τώρα, αλλά εσένα σε νοιάζει να διατηρήσεις μια σχετική ηρεμία.
Δοκίμασε να βάλεις όρια και να προτείνεις εναλλακτικές. Πολλοί θεωρούν ότι αν πουν όχι ή αν προτείνουν μια εναλλακτική στο αφεντικό τους είναι εισιτήριο για απόλυση. Όχι, απαραίτητα όμως. Ίσα ίσα μπορεί να εκτιμηθείς περισσότερο. Αν δεν μπορείς να κάνεις μια έξτρα εργασία ή κάτι που θα σε βγάλει πολύ από το ωράριο σου, μπορείς να προτείνεις μια εναλλακτική για να βγει η δουλειά ώστε να βολέψει και το δικό σου πρόγραμμα.
Τώρα σκέψου, μιλάει μόνο σε σένα με αυτόν τον τρόπο ή και στους άλλους; Λογικά ναι, οπότε προσπάθησε να τους μιλήσεις. Καλό είναι να υπάρχει υποστήριξη, βοηθάει να ανταπεξέλθουμε. Αν τώρα δεν νιώθεις άνετα να το συζητήσεις μαζί τους, δοκίμασε με κάποιον από την ομάδα ανθρώπινου δυναμικού- εάν υπάρχει.
Βλέπεις ότι τίποτα δεν πιάνει ή δεν θέλεις να ρισκάρεις με το να βάλεις όρια; Το ακούω. Ήρθε η ώρα να βρεις άλλη δουλειά. Όχι, βέβαια, δεν εννοώ να παρατήσεις τη δουλειά σου. Πρώτα θα βρεις την καλύτερη και μετά θα παραιτηθείς. Δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Προχωράμε ήρεμα και σταθερά.
Το σημαντικότερο είναι να θυμάσαι το εξής: η σχέση με το αφεντικό είναι επαγγελματική. Δεν είναι κάτι το προσωπικό, δεν το κάνει μόνο σε σένα αλλά μάλλον είναι η συμπεριφορά που βγάζει προς όλους τους υπαλλήλους του. Μην το παίρνεις προσωπικά και μην το κουβαλάς στην υπόλοιπη μέρα σου. Μάθε να κλείνεις το διακόπτει δουλειά, όταν κλείνεις την πόρτα του γραφείου σου.
Ακολούθησε τις περιπέτειες μας εδώ!