Οραματισμός

You are currently viewing Οραματισμός
oramatismos

Οραματισμός

 

Χρόνια πολλά! Χαρούμενη χρυσή πρωτοχρονιά! Ευτυχισμένο το 2020!

Και τώρα; Άλλη μία χρονιά ξεκινάει. Πού σε βρίσκει; Και το πιο σημαντικό, πού θέλεις να σε πάει; Διόρθωση- πού θέλεις εσύ να πας αυτή τη χρονιά;

Έλα να το βρούμε μαζί! Ναι, δε λέω, είναι ωραίο το άγνωστο- έχει σασπένς, έχει αγωνία, πλοκή και δράση… λέμε τώρα. Το θέμα είναι να μην αφήνεσαι έρμαιο της καθημερινότητας, αλλά να έχεις τη ζωή στα χέρια σου. Να την πηγαίνεις, όχι να σε πηγαίνει. Σίγουρα υπάρχουν τα μεγάλα γεγονότα για τα οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι (γέννηση, θάνατος, αρρώστια, πόλεμος, φυσικές καταστροφές), αλλά σε όλα τα άλλα έχουμε λόγο και επιλογή. Ακόμα και στα μεγάλα γεγονότα, μπορούμε να ρυθμίσουμε την αντίδραση και τη συμπεριφορά μας προς αυτά. Άρα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη ζωή μας.

Ας ξεκινήσουμε. Εν αρχή είν’ τ’ όνειρο. Έλα να σ’ το εξηγήσω τώρα. Διότι, φίλε μου, αν δεν μπορείς να το οραματιστείς, να το ονειρευτείς, δεν μπορείς να το κάνεις πραγματικότητα. Μην αγχώνεσαι αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο, θα σε βοηθήσω να το βρεις. Χαλάρωσε, κλείσε τα μάτια κι αν θέλεις βάλε και χαλαρωτική μουσικούλα. Πού βρίσκεσαι σε έναν χρόνο από τώρα; Την πρωτοχρονιά του 2021. Τι έχεις καταφέρει; Πώς έχει αλλάξει η ζωή σου; Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να οραματιστεί χωρίς περιορισμούς.

Και εδώ κάπου είναι που φτιάχνεις τον προσωπικό σου χάρτη- mind map. Άσε τον εαυτό σου χαλαρό και ξεκίνα να γράφεις τις ιδέες που σου ήρθαν για το μέλλον σου- μονολεκτικά ή όσο πιο σύντομα γίνεται. Η λέξη είναι ο βασικός πυρήνας σου. Ξεκίνα μετά να βάζεις γύρω από κάθε πυρήνα πράγματα και καταστάσεις που σχετίζονται με τη βασική ιδέα. Έτσι θα έχεις μια εικόνα για το τι χρειάζεται κάθε στόχος σου προκειμένου να υλοποιηθεί, αλλά και τι θα σου φέρει στο μέλλον η πραγμάτωσή του.

Κράτα τον χάρτη, θα σου χρειαστεί και μπορείς πάντα να τον συμπληρώνεις και με άλλες ιδέες. Επειδή μας αρέσει η οπτικοποίηση, μπορείς τα όνειρα και τον χάρτη σoυ να τα κάνεις ένα ωραιότατο vision board. Τι είναι αυτό τώρα… είναι ένας πίνακας (χαρτόνι, κομμάτι χαρτί μέχρι και τοίχος ολόκληρος μπορεί να είναι) όπου θα αποτυπώσεις τους στόχους και τα όνειρά σου για τη χρονιά που έρχεται. Βρες και κόλλησε φωτογραφίες, ζωγραφιές, στίχους, εικόνες ό,τι θέλεις και αντιπροσωπεύει αυτό που θέλεις να πετύχεις. Κάν’ το μια διασκεδαστική διαδικασία. Βάλε μουσική που σε φτιάχνει, κάτσε οκλαδόν, άναψε κεριά. Όχι δεν θα καλέσουμε πνεύματα και ούτε παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο όλα αυτά. Απλώς επειδή ο οραματισμός είναι κάτι βασικό, θέλουμε η όλη φάση να σε εμπνέει!

Εναλλακτικά, μπορείς να γράψεις ένα σενάριο. Στη ζωή μας άλλωστε είμαστε σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές. Αν το έχεις καλύτερα με το λόγο και το γράψιμο, κάτσε και γράψε το σενάριο του 2020 ( ή και της υπόλοιπης ζωής σου). Πού είσαι, τι κάνεις, τι έχεις καταφέρει, τι σε κρατάει πίσω και πώς τα ξεπερνάς.

Πού κολλάνε όλα αυτά με το ημερολόγιο και την οργάνωση; Όλα αυτά βοηθάνε στο να ονειρευτούμε τη ζωή μας και από αυτό να βγάλουμε στόχους που στη συνέχεια θα οργανωθούμε για να πετύχουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι όλα αυτά, βοηθάνε στο να συγκεντρωθείς, να δεις λύσεις και να σκεφτείς εναλλακτικά σενάρια για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα. Άσε που όταν τα βλέπεις καθημερινά, το μυαλό σου μπαίνει σε mood ότι συμβαίνουν ήδη κι έτσι μπορείς πιο εύκολα να τα κυνηγήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη στοχοθεσία όπως θα δούμε παρακάτω.

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου

Αγόρασέ το εδώ: https://iwrite.gr/bookstore/calendar2020/