Πρώτη συνάντηση με έναν ψυχολόγο

You are currently viewing Πρώτη συνάντηση με έναν ψυχολόγο
proti synantisi enan psychologo

Πολύ συχνά, όταν αναφέρω ότι είμαι ψυχολόγος, πέραν της κλασσικής ερώτησης «άρα μπορείς να με ψυχαναλύσεις επί τόπου, ε;», πολύ συχνά ακούω και την εξής «Δηλαδή, έρχεται ο πελάτης… και μετά; Τι γίνεται στο πρώτο ραντεβού;». Ακόμα και από θεραπευόμενους που έρχονται για πρώτη φορά ακούω την ερώτηση «και τώρα τι κάνουμε;», συνήθως με κάποια δόση αμηχανίας. Έτσι, αυτή τη φορά θα  μιλήσουμε γι’ αυτή την περιβόητη πρώτη φορά στον ψυχολόγο.

Αρχικά θα αναζητήσετε τον ψυχολόγο που σας εμπνέει.  Η σχέση ψυχολόγου – πελάτη είναι κατά βάση θέμα χημείας, ακολουθήστε το ένστικτό σας, αλλά λάβετε υπόψη και την εκπαίδευση του. Στην πρώτη επαφή, συνήθως τηλεφωνική κλήση, κανονίζεται το πρώτο ραντεβού. Μπορείτε να ζητήσετε λεπτομέρειες για τη διάρκεια και το κόστος της συνεδρίας, ακόμα και πληροφορίες για την κατάρτισή του, αν δεν αρκούν οι πληροφορίες που έχετε. Μπορεί να νιώσετε καλύτερα με το που θα κλείσετε το ραντεβού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής σχέσης ξεκινούν από το πρώτο τηλεφώνημα.

Πρώτη συνεδρία

Το επόμενο βήμα είναι να εμφανιστείτε στο ραντεβού. Είναι αναμενόμενο και κατανοητό να νιώθετε μια ανησυχία/ αμηχανία. Αυτό το ξέρει και ο ψυχολόγος, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να σας χαλαρώσει. Μην παραξενευτείτε αν δεν δείτε ένα ανάκλιντρο. Αυτό υπάρχει στην κλασσική ψυχανάλυση και όχι σε όλους τους ψυχολόγους. Αφού πάρετε τις θέσεις σας, θα ξεκινήσετε μια ήρεμη κουβέντα. Αν θα μιλήσετε στον ενικό ή στον πληθυντικό είναι κάτι που θα το καθορίσετε εσείς. Επιλέξτε αυτό με το οποίο αισθάνεστε πιο άνετα. Πάρτε το χρόνο σας, πάρτε μερικές ανάσες και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Σιγά σιγά θα περάσετε στο κυρίως μέρος της συνεδρίας.

Αρχικά ο ψυχολόγος θα σας ρωτήσει τι σας φέρνει στο γραφείο του. Καλό είναι να πείτε τα πράγματα όπως σας έρχονται. Μην καταπιεστείτε. Ο ψυχολόγος δεν είναι εκεί για να σας κρίνει, αλλά για να σας βοηθήσει. Το επόμενο στάδιο διαφέρει ανάλογα με τη σχολή που ακολουθεί. Το πιθανότερο είναι να σας ζητήσει κάποια στοιχεία για την παιδική ηλικία και την οικογένεια σας – λίγα πράγματα για τους γονείς σας, αν έχετε αδέρφια, τι παιδί ήσασταν και διάφορες άλλες πληροφορίες. Αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ, αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να συγκεντρώσει ο ψυχολόγος αυτά που χρειάζεται για να σας βοηθήσει. Ενώ γίνεται αυτό φυσικά, δεν θα παραβλέψει τον λόγο που σας οδήγησε στο γραφείο του. Αυτά μπορούν να γίνουν παράλληλα. Δεν θα σας φάει χρόνο από την ανάγκη να συζητήσετε ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση – μια κρίση.

Ολοκλήρωση συνεδρίας

Προς το τέλος της πρώτης συνεδρίας, ο ψυχολόγος θα πάρει λίγο χρόνο να σας εξηγήσει με ποιον τρόπο δουλεύει και πώς θα είναι περίπου το πλάνο των συναντήσεών σας. Μια πολύ συχνή ερώτηση που ακούμε έχει να κάνει με τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών. Δεν είναι κάτι σίγουρο και ίδιο για όλους. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός, έχει τους δικούς του ρυθμούς και ανάγκες.  Υπάρχει το ενδεχόμενο από την πρώτη συνεδρία να νιώσετε μια ανακούφιση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μια συνεδρία ήταν αρκετή. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδάκι που λύνει προβλήματα. Θα χρειαστεί δουλειά και από εσάς τους ίδιους. Ο ψυχολόγος βλέπει μόνο όσα εσείς του επιτρέπετε να δει. Αν του κρύβετε πληροφορίες, ο ίδιος θα βασιστεί μόνο στα λεγόμενά σας και ίσως να μην έχει το αποτέλεσμα που περιμένατε.

Πάρτε μια ανάσα, χαλαρώστε και αφεθείτε στο όμορφο, ενίοτε δύσκολο, αλλά πολύ δημιουργικό ταξίδι της ψυχοθεραπείας που αρχίζει με το πρώτο ραντεβού με τον ψυχολόγο.

Επικοινωνία

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μπορείτε να με καλέσετε στα παρακάτω τηλέφωνα:

Σταθερό:+30 2313087725            Κινητό:+30 6947296882

Μπορείτε να δείτε και το άρθρο μου σχετικά με τις προσδοκίες και την πραγματικότητα στη ψυχοθεραπεία: Προσδοκίες και πραγματικότητα στην ψυχοθεραπεία