Τα θέλω και οι ανάγκες σε μια σχέση

You are currently viewing Τα θέλω και οι ανάγκες σε μια σχέση
ta thelo ke anagkes se mia schesi

Κατά καιρούς, έχουμε καλύψει διάφορα θέματα, τα οποία αφορούν πολύ κόσμο- άγχος, όρια, αντίληψη. Υπάρχει ένα θέμα που απασχολεί περισσότερους ανθρώπους, και έχει να κάνει με όλες αυτές τις κατηγορίες: οι ερωτικές σχέσεις.

Αρκετοί άνθρωποι έρχονται στο γραφείο μου με αφορμή κάποιο πρόβλημα με τον σύντροφό τους, ή με έναν πιθανό σύντροφο, ή επειδή δε βρίσκουν σύντροφο. Το θέμα αυτό έχει πολλά παρακλάδια και μπορεί κανείς να αφιερώσει άπειρες σελίδες για να το αναλύσει. Αυτή τη φορά, θα μιλήσουμε για την επιθυμία. Το τι θέλει το ζευγάρι, ή το μελλοντικό ζευγάρι, και το πώς αυτό επηρεάζει την εξέλιξη της σχέσης τους.

Πολλές φορές, παρασυρμένοι από το πάθος, δύο σύντροφοι, δεν ασχολούνται ιδιαίτερα ο καθένας με τα θέλω του. Συνήθως, δίνουν προτεραιότητα στα θέλω του άλλου. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, για να γίνουν πιο αρεστοί, για να κάνουν το ταίρι τους να νιώσει ασφάλεια και αποδοχή- ή πιο απλά, για να το κρατήσουν κοντά τους.

Έτσι, στην πρώτη φάση της γνωριμίας ή ακόμα και της σχέσης, ο ένας από τους δύο ή ακόμα και οι δύο, να κάνουν πίσω για να κάνουν τα χατίρια του άλλου. Πάνω στον ενθουσιασμό, όχι απλά βάζουν τα δικά τους θέλω στην άκρη, αλλά τα αγνοούν ολοκληρωτικά. Δεν τους περνάνε, καν, από το μυαλό. Και στην αρχή πάει πολύ καλά το πράγμα. Στη συνέχεια είναι που αρχίζει και ζορίζει.

Ας το κάνουμε πιο πρακτικό με παραδείγματα. Ένα νέο ζευγάρι. Δεν είναι επίσημα μαζί, αλλά «περνάνε καλά μαζί»- ό,τι κι αν σημαίνει γι’ αυτούς. Κάποια στιγμή γίνεται μία κουβέντα για το πού πηγαίνει η κατάσταση. Ο ένας από τους δύο δηλώνει έτοιμος για σχέση, ενώ η άλλη πλευρά έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει σχέση, απλά παρέα για να περνάνε καλά. Εδώ έχουμε ξεκάθαρα μία σύγκρουση των «θέλω» των δύο πλευρών. Η κατάσταση είναι ρεαλιστικά μη βιώσιμη, καθώς οι επιθυμίες τους είναι τόσο διαφορετικές, που η όλη σχέση θα έπρεπε να λήξει σ’ αυτό το σημείο.

Υπάρχει, όμως, η περίπτωση που είπαμε πριν: για να κρατήσει ο ένας τον άλλον, συνήθως θα κάνει ένα βήμα πίσω στις επιθυμίες του. Είτε ο ένας θα εγκλωβιστεί σε μία σχέση, που δεν θέλει, είτε ο άλλος θα μπει σε μία σχέση που δεν θα έχει την κατάληξη που θέλει. Κάποια στιγμή, αυτός που έκανε πίσω, ίσως κάνει μία έκρηξη, ίσως κατηγορήσει τον άλλο και κατά μεγάλη πιθανότητα θα χωρίσουν πολύ άσχημα.

Λόγω συναισθημάτων, το ζευγάρι του παραδείγματος δεν μπορεί να δει από πριν την εξέλιξη της αγνόησης του θέλω και άρα της σχέσης. Ας δώσουμε μία αναλογία. Δύο φίλοι, μετά από εξαντλητική δίαιτα, αποφασίζουν να φάνε κάπου έξω. Ο ένας θέλει πίτσα, ο άλλος θέλει μεξικάνικο. Το ονειρεύονται μέρες κι έρχεται η ώρα να αποφασίσουν. Σε όποιο κι από τα δύο μαγαζιά κι αν πάνε, ο ένας δεν θα πάρει αυτό που πραγματικά θέλει. Μπορεί να του αρέσει το γεύμα του, αλλά στο τέλος θα του μείνει η αίσθηση της μη-πληρότητας- και θα έχει πάρει τζάμπα θερμίδες. Δύο τρόποι υπάρχουν για να το αντιμετωπίσουν. Ο ένας από τους δύο «θυσιάζεται» συνειδητά (δηλαδή γνωρίζοντας τις συνέπειες της επιλογής του κι έτσι χάνει το δικαίωμα να γκρινιάξει μετά) ή εκείνη τη φορά τρώει ο καθένας αυτό που θέλει, μόνος του, και από την επόμενη φορά το συζητάνε.

Δηλαδή, όταν εντοπίσουμε ότι τα θέλω μας με τον (μέλλοντα) σύντροφό μας διαφέρουν, πρέπει είτε να κάνουμε μια συνειδητή οπισθοχώρηση, αποδεχόμενοι όλα όσα σημαίνει αυτό (θα είναι σε μια σχέση που τους είναι «βάρος», πρέπει να είναι μονογαμικοί, δεν μπορούν να έχουν την αποκλειστικότητα και τη συντροφικότητα που θέλουν, η επικοινωνία δεν είναι τόσο συχνή κτλ.) χωρίς τα γνωστά «αν δεν ήσουν εσύ, η ζωή μου θα ήταν καλύτερη», είτε αναγνωρίζοντας ό,τι απλά η άλλη πλευρά δεν του ταιριάζει και να λήξει εκεί. Ένα προσπαθήσουν να μπαλώσουν μία σχέση που τα θέλω δεν είναι κοινά, απλώς θα ταλαιπωρηθούν.

Τελικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε (ή που είναι καλό να κάνουμε, για να μην βάζουμε κι άλλα πρέπει στη ζωή μας) είναι να λέμε τη γνώμη μας και την επιθυμία μας καθαρά. Χωρίς φόβο και πάθος. Ναι, να είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, αλλά όχι κάθε φορά και να μην υποχωρούμε πάντα. Αν δεν ταιριάζουν τα θέλω, απλώς δε μας ταιριάζει το άλλο άτομο και πάμε παρακάτω. Σε μία σχέση πρέπει να είναι χαρούμενοι και οι δύο, να παίρνουν και να δίνουν εξίσου. Αν κάποιος δεν σέβεται τις επιθυμίες μας, δεν σέβεται και εμάς τους ίδιους.

Μην φοβάσαι, διεκδίκησε τα θέλω σου!

Επικοινωνία

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μπορείτε να με καλέσετε στα παρακάτω τηλέφωνα:

Σταθερό:+30 2313087725            Κινητό:+30 6947296882