Τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων και οι μέθοδοι “αντιμετώπισης” τους

You are currently viewing Τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων και οι μέθοδοι “αντιμετώπισης” τους
ta charaktiristika ton toxikon anthropon ke methodi antimetopisis tous

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο- οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και διάφορους άλλους που είναι λίγο ή πολύ σημαντικοί για εμάς. Υπάρχουν φορές, που όλοι έχουμε νιώσει ένα βάρος φεύγοντας από κάποια συνάντηση ή μια γενικότερη ενόχληση που ίσως να μην καταφέραμε ποτέ να προσδιορίσουμε. Ίσως γιατί το άτομο που συναντήσαμε μας κουράζει, τραβάει όλη την ενέργεια μας και χαλάει τη διάθεσή μας. Αυτός είναι ο λεγόμενος τοξικός άνθρωπος. Είναι πολλοί, είναι εκεί έξω, γύρω μας. Ας μάθουμε να τους αναγνωρίζουμε, αλλά και να τους αντιμετωπίζουμε.

Το βασικό που πρέπει να ξέρουμε για τους τοξικούς ανθρώπους είναι ότι γι’ αυτούς μετράει μόνο ο εαυτός τους και το εγώ τους. Γι’ αυτό και θα κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους και να είναι στο επίκεντρο. Μπορεί να συζητάνε για ώρες το προσωπικό τους δράμα, χωρίς να δέχονται κάποια πρόταση και να απορρίπτουν κάθε βοήθεια. Απλά θα συνεχίσουν να γκρινιάζουν. Ακόμα και αν προσπαθήσετε να αλλάξετε θέμα, αυτοί θα το γυρίσουν πάλι σε αυτούς.

Από την άλλη, θεωρούν ότι είναι εξαιρετικοί σε ό,τι κάνουν, ή σε ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν αν δεν τους είχαν στερήσει οι άλλοι την ευκαιρία. Πάντως αυτοί είναι οι καλύτεροι και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε κάτι υποδεέστερο. Θα σας πουν ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα και θα σας προτρέψουν να τους ακούσετε γιατί αυτοί ξέρουν το καλύτερο για εσάς.  Συνηθίζουν να επικρίνουν τα σχέδια των άλλων και να τους «προσγειώνουν» σε μια δική τους, απαισιόδοξη πραγματικότητα.

Αυτό γίνεται φυσικά, αν ποτέ δώσουν σημασία σ’ αυτά που λέτε ή αν γενικότερα σας αφήσουν να μιλήσουνε. Επειδή θέλουν την προσοχή πάνω τους, συνήθως, μονοπωλούν την κουβέντα και δεν αφήνουν κανέναν άλλον να μιλήσει, όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό που έχουν να πουν. Φυσικά, αυτό που θα πουν θα είναι δική τους εκδοχή της πραγματικότητας, στην οποία θα δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε στοιχεία που όντως γνωρίζεται. Θα πουν ψέματα για να φτιάξουν μια ιδανική πραγματικότητα γι’ αυτούς και τη ζωή τους. Αυτό γιατί η πραγματικότητα στην οποία ζουν τους πληγώνει, είναι άσχημη και δεν βοηθάει στην εικόνα που θέλουν να προβάλουν.

Τέλος, θα σας κοντράρουν. Πολύ και έντονα. Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο και θα βρουν και πολύ καλές δικαιολογίες για να στηρίξουν τα επιχειρήματα τους, που φυσικά δεν ισχύει. Δεν είναι γιατί, όντως, έχουν γνώσεις, αλλά γιατί έχουν «εθιστεί» στο να είναι αρνητικοί με τα πάντα, οπότε κατά κάποιο τρόπο τους βγαίνει αυθόρμητα. Θα επικαλεστούν έρευνες που έχουν διαβάσει, που ενδεχομένως δεν υπάρχουν, ή ακόμα και τις σπουδές τους, που πάλι μπορεί να είναι ένα αναγνωρίσιμο ψέμα για κάποιον που τους ξέρει πραγματικά, απλά και μόνο για να σας πάνε κόντρα και να υποστηρίξουν το αντίθετο από αυτό που πιστεύετε.

Όλες αυτές οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Κουράζουν, εξαντλούν και στο τέλος το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από το τοξικό αυτό άτομο. Δεν θα είναι εύκολο. Οι τοξικοί άνθρωπο βρίσκουν τρόπο και εισβάλουν με το έτσι θέλω στη ζωή μας, ακόμα και αν δεν τους έχουμε καλέσει. Και εδώ είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να δράσουμε. Για άλλη μια φορά, η μαγική λέξη είναι «όρια».

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα όρια στο σχετικό άρθρο μου: Μήπως ήρθε η ώρα να αγαπήσεις τα όρια σου;

Οι τοξικοί άνθρωποι, δεν έχουν όρια. Νιώθουν ότι μπορούν να μιλούν για τα πάντα, να επηρεάζουν και να «παρενοχλούν» τους γύρω τους και ότι όλη η σκήνη τους ανήκει. Εδώ πρέπει να τους σταματήσουμε. Να βάλουμε ένα πραγματικό όριο στο κάθε πότε θα τους βλέπουμε, αν θέλουμε να τους βλέπουμε.  Μη διστάσετε να τους βγάλετε από τη ζωή σας, αν το μόνο που σας προσφέρουν είναι αρνητισμός και εξάντληση. Ακόμα κι ένα μικρό «λευκό» ψέμα, μπορεί να χρειαστεί για να ξεφύγουμε από την παρέα τους.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την επαφή μαζί τους, ετοιμαστείτε να «πολεμήσετε». Μην τους αφήνετε να κάνουν έναν εξαντλητικό για εσάς μονόλογο. Δείξτε ότι εκτιμάτε αυτό που λένε και στη συνέχεια αλλάξτε θέμα ή στραφείτε σε κάποιο άλλο άτομο της παρέας. Εναλλακτικά, μπορείτε να σχολιάσετε ότι αυτό το θέμα σας κάνει να νιώθετε άσχημα ή ότι σας κουράζει και να προτείνετε κάποιο εναλλακτικό θέμα συζήτησης.

Στην μεγάλη ανάγκη τους για συμβουλές και αποθάρρυνσή μπορείτε να απαντήσετε πάλι ευγενικά, ευχαριστώντας τους για τη βοήθεια τους και λέγοντας ότι θα σκεφτείτε τις προτάσεις τους, προχωρώντας σε κάποιο άλλο θέμα. Θα επιμείνουν, αλλά επειδή εσείς μπορείτε να βάλετε όρια, είναι στο χέρι σας να τους σταματήσετε.

Τέλος, μην μπλεχτείτε στο προσωπικό τους δράμα και μην προσπαθήσετε να ξεγυμνώσετε την πραγματικότητα τους- είναι ανώφελο. Όσο κι αν προσπαθήσετε να τους βρείτε μια λύση, αυτοί θα κάνουν ότι μπορούν για να την απορρίψουν. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τη δυσκολία που βιώνουν και να τους πετάξετε το μπαλάκι πίσω ρωτώντας «τι σκέφτεσαι να κάνεις γι’ αυτό;».Το πιθανότερο είναι να εκνευριστούν και να αλλάξουν θέμα σύντομα. Αν, από την άλλη προσπαθήσετε να ξεσκεπάσετε τα ψέματα τους, θα μπουν σε επιθετική θέση και το πιθανότερο είναι θα γίνουν ακόμα πιο κουραστικοί.

Μην διστάσετε να απελευθερωθείτε από τους τοξικούς ανθρώπους της ζωής σας, όσο αυτό είναι εφικτό. Αν δεν είναι βάλτε σίγουρα και σταθερά όρια. Πάρτε εσείς τα ηνία της συζήτησης και της ζωής σας.

Επικοινωνία

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μπορείτε να με καλέσετε στα παρακάτω τηλέφωνα:

Σταθερό:+30 2313087725            Κινητό:+30 6947296882

Μπορείτε να δείτε και το άρθρο μου σχετικά με την πρώτη συνάντηση με έναν ψυχολόγο: Πρώτη συνάντηση με έναν ψυχολόγο