Ξε-Τρέλανέ με 3: Τοξική Θετικότητα

You are currently viewing Ξε-Τρέλανέ με 3: Τοξική Θετικότητα
toxiki thetikotita

Έχεις κάθε δικαίωμα να τα βλέπεις μαύρα, να είσαι στα πατώματα, να μην είναι όλα θετικά vibes και, ναι, αυτό είναι ανθρώπινο. Τα συναισθήματα είναι πολλά και μπορείς να τα βιώσεις όλα!

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι κανένα συναίσθημα δεν είναι παράνομο. Υπάρχουν μπόλικα συναισθήματα και έχουμε το δικαίωμα να τα νιώσουμε όλα. Βασικά πρέπει να τα νιώσουμε όλα γιατί 1. έχουν όλα κάτι να μας πουν και 2. χωρίς τα αρνητικά συναισθήματα δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα θετικά.

Δεν παραγκωνίζουμε και δεν θάβουμε κάτω από το χαλάκι τα αρνητικά μας συναισθήματά. Βασικά δεν θα ‘πρέπε να το κάνουμε, αλλά υπάρχουν άπειροι «γνώστες» του θέματος εκεί έξω και «γκουρού» κάθε είδους που μας μιλάνε μόνο για τη δύναμη της θετικής σκέψης. 

Και ναι, η θετική σκέψη έχει τεράστια δύναμη αλλά δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί 24/7. Στη ζωή μας συμβαίνουν διάφορα θέματα και κάποια από αυτά πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα. Τι πρέπει να κάνουμε; 

Πρέπει να τα ακούσουμε, να διαβάσουμε το μήνυμα πίσω από το συναίσθημα για να κατανοήσουμε τη δική μας συμπεριφορά και τον κόσμο γύρω μας. Αν πάμε να θάψουμε το συναίσθημα, αυτό είτε θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδρασή είτε θα συσσωρευτεί και πραγματικά δεν θα θέλαμε να σκάσει στη μούρη μας κάποια στιγμή στο άσχετο. 

Αν γίνουμε επικριτικοί με τον εαυτό μας, ή όποιον άλλον βιώνει ένα αρνητικό συναίσθημα του κάνουμε τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Γιατί δεν του φτάνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει (μικρό ή μεγάλο δεν μας αφορά, για εκείνον είναι πρόβλημα) αλλά του προσθέτουμε και ενοχές επειδή νιώθει αρνητικά. Και με ποιο δικαίωμα παρακαλώ;

Σε καμία περίπτωση δεν λέω να βουλιάξουμε για πάντα σε μια γκρίζα λίμνη αρνητικών συναισθημάτων. Απλώς θα ήθελα να νιώσεις άνετα για να νιώσεις άσχημα- για λίγο. Ο θυμός, η θλίψη, η μοναξιά, η ντροπή και τα άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να σου πουν πολλά και να σε διδάξουν άλλα τόσα. Αν νιώσεις ντροπή για κάτι που έκανες, αυτό το συναίσθημα θα σε κάνει να το σκεφτείς περισσότερo την επόμενη φορά ή θα σε οδηγήσει να κάνεις διορθωτικές κινήσεις- να ζητήσεις συγγνώμη.

Η θετική σκέψη και το θετικό συναίσθημα έχει δύναμη. Το ίδιο και το αρνητικό. Δεν σου λέει να κολυμπάς για καιρό στην μαύρη λίμνη της κατάθλιψης και να αφεθείς, αλλά μπορείς να βουτήξεις τα πόδια σου στην γκρίζα λίμνη της θλίψης και να είναι οκ. 

Αποδέξου το συναίσθημα, κατανόησέ το κι αγκάλιασέ το. 

Θα νιώσεις πολύ καλύτερα! 

#positive_vibes_only_NOT !

https://www.youtube.com/watch?v=EupC9bTCZac&t=88s
Το τρίτο επεισόδιο της σειράς “Ξε-Τρέλανέ με”!

Ακολούθησε τις περιπέτειες μας εδώ !