Τι είναι Ψυχολογία και ποιοι οι κλάδοι της;

You are currently viewing Τι είναι Ψυχολογία και ποιοι οι κλάδοι της;
ti ine psychologia ke poioi i kladi tis

Για τους πολλούς ο ψυχολόγος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον καναπέ ή το ανάκλιντρο. Είναι η κληρονομιά που μας άφησε ο Φρόυντ, από την οποία δύσκολα ξεφεύγουμε. Ο καναπές πάνω στον οποίο ξάπλωναν οι ασθενείς του και μιλούσαν ακατάπαυστα για να θεραπευθούν έγινε για μερικούς, λανθασμένα, το σύμβολο της ψυχολογίας. Για να δούμε όμως, τι ακριβώς εννοούμε με τους όρους Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων (μέλους του οποίου έχω την τιμή να είμαι και εγώ), Ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά όλες τις εκφάνσεις της συμπεριφοράς, μαζί με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά. Ξεκινώντας από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ψυχολογία έχει να κάνει με ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινότητας μας, μιας και μελετάει τη συμπεριφορά.

Οι βασικοί κλάδοι της ψυχολογίας είναι:

  • Κλινική
  • Συμβουλευτική
  • Αναπτυξιακή
  • Εκπαιδευτική
  • Κοινωνική
  • Νομική
  • Γνωστική
  • Ψυχολογία της υγείας
  • Νευροψυχολογία
  • Εργασιακή
  • Αθλητισμού
  • Διδασκαλία και η έρευνα της ψυχολογίας.

Από τον καθένα προκύπτουν διάφορες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες δε φανταζόμαστε καν ότι σχετίζονται με την ψυχολογία- όπως σχεδιαστής ταμπλό οργάνων των αεροπλάνων.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι Ψυχολογία είναι η ομπρέλα όλων των παραπάνω τομέων. Η ψυχοθεραπεία, που είναι τμήμα της κλινικής ψυχολογίας, είναι με τη σειρά της μια άλλη ομπρέλα, που περιλαμβάνει την Ψυχανάλυση- την πιο γνωστή μέθοδο θεραπείας. Η ατόφια Ψυχανάλυση, πλέον θεωρείται ξεπερασμένη καθώς είναι ακριβή και χρονοβόρα  (4-5 επισκέψεις ανά εβδομάδα για χρόνια). Σήμερα η κλασσική μορφή της ψυχανάλυσης έχει εμπλουτιστεί και διαμορφωθεί για να ταιριάζει στην καθημερινότητα μας. Έτσι π.χ. έχουμε τη Γνωστική Αναλυτική θεραπεία, που σε σύντομο χρονικό διάστημα συνήθως, ο θεραπευτής μαζεύει στοιχεία για την παιδική ηλικία του ατόμου. Αφού σχηματίσει μια σαφή εικόνα, βασίζεται πάνω σ αυτές τις πληροφορίες ώστε να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει μια πιο λειτουργική σκοπιά της καθημερινότητας.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς σχολές ψυχοθεραπείας είναι η Συμπεριφορική, η  Γνωστική Συμπεριφορική, η Υπαρξιακή, η Γκεστάλτ και η Προσωποκεντρική.

Ας δούμε μερικά πράγματα για την κάθε μια χωριστά.

Η Συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να μας θυμίσει λίγο τον Pavlov και το γνωστό σκυλί του, στοχεύει στην άμεσα ορατή συμπεριφορά, στο τι προκαλεί την συμπεριφορά μας. Έτσι, σύμφωνα με την Συμπεριφορική θεραπεία, αν αλλάξουμε κάπως τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να αλλάξουμε και την καθημερινότητα μας, κάνοντας την πιο λειτουργική.

Η Γνωστική Συμπεριφορική έχει την ίδια βάση, συν όμως το γνωστικό στοιχείο, δηλαδή τη σκέψη. Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψεις για κάποια συγκεκριμένα γεγονότα και τον τρόπο συμπεριφορά μας πετυχαίνουμε τον ίδιο στόχο.

Η Υπαρξιακή, που έγινε πιο γνωστή μέσα από τον Irvin Yalom, είναι περισσότερο μια φιλοσοφική προσέγγιση και τρόπος σκέψης και όχι τόσο μια καθαρή, ανεξάρτητη μέθοδος. Θνητότητα, νόημα, ελευθερία, μοναχικότητα και ευθύνη είναι κάποια από τα θέματα που μπορεί να ερευνήσει κανείς μέσω της Υπαρξιακής.

Η Προσωποκεντρική θεραπεία είναι επηρεασμένη από την Υπαρξιακή. Βασίζεται πολύ στη σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, στον οποίο αφήνει περισσότερες «ελευθερίες»,  οδηγώντας τον έτσι σε μια αυτοκατευθυνόμενη αλλαγή.

Τέλος, η Γκεστάλτ επικεντρώνεται στο εδώ και στο τώρα, στη σχέση του ατόμου με τον περιβάλλον του, στο τι βιώνει τώρα και πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα του.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία των πιο γνωστών θεραπευτικών μεθόδων. Πλέον όμως, δεν χρησιμοποιούνται αυστηρά και μεμονωμένα. Ο θεραπευτής μπορεί να πάρει στοιχεία από διάφορες μεθόδους και να τις χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή.

Ολοκληρώνοντας , να πούμε ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους, και καλό θα ήταν πριν καταλήξετε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή, να ζητήσετε στοιχεία για το ποια μέθοδο χρησιμοποιεί και ποια στο περίπου, θα είναι η δομή της θεραπείας, έτσι ώστε να βρείτε αυτό που είναι πιο κοντά στη δική σας προσωπικότητα.

Επικοινωνία

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μπορείτε να με καλέσετε στα παρακάτω τηλέφωνα:

Σταθερό:+30 2313087725            Κινητό:+30 6947296882

Μπορείτε να δείτε και το άρθρο μου σχετικά με τις προσδοκίες και την πραγματικότητα στη ψυχοθεραπεία: Προσδοκίες και πραγματικότητα στην ψυχοθεραπεία