Ολοκληρωμένος άνθρωπος

You are currently viewing Ολοκληρωμένος άνθρωπος
olokliromenos anthropos

Όπως έχουμε πει και παλιότερα, όλοι έχουν τη γνώμη τους. Όλοι έχουν την άποψή τους. Και καλά κάνουν. Είναι ωραίο να επικοινωνούμε τη γνώμη μας με τους γύρω μας για να καταφέρουμε να εξελιχθούμε. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο άλλος προσπαθεί να μας πείσει ότι η δική του γνώμη είναι η μόνη σωστή και ο ίδιος ο φωτεινός παντογνώστης. 

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν γίνεται κουβέντα για το ποιος είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος και ποια τα χαρακτηριστικά του. Άντρας, γυναίκα δεν έχει σημασία, εμείς μιλάμε για τον άνθρωπο. Ο καθένας θα πει το μακρύ του και το κοντό του. Θα πει κάποιος ότι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι αυτός που έχει κάνει οικογένεια και παιδιά, ενώ κάποιος άλλος θα πει ότι είναι εκείνος ο άνθρωπος που έχει ανεβεί επίπεδο πνευματικά. 

Ποιο είναι το σωστό; Ε και τα δύο. Ο κάθε άνθρωπος βλέπει την ολοκλήρωση τελείως διαφορετικά, σύμφωνα με το δικό του σύστημα αξιών και τις βλέψεις του για τη ζωή. Φυσικά και η οπτική της ολοκλήρωσης μπορεί να αλλάξει, δεν είναι κάτι μόνιμο. Μεγαλώνουμε, εξελισσόμαστε, (ελπίζω) ότι βλέπουμε τα πράγματα περισσότερο με τη δική μας ματιά, απαλλαγμένοι από τις εξωτερικές επιρροές, κι έτσι αλλάζουμε τις προτεραιότητες μας. Όπως αλλάζουν και οι επιθυμίες μας και τα πράγματα που μας δίνουν ικανοποίηση. Άλλα πράγματα απολαμβάνεις στα 20 και άλλα στα 40.

Το πρόβλημα είναι όταν ακολουθούμε το μονοπάτι για την ολοκλήρωση που έχει περάσει από πλύση εγκεφάλου. Εκεί είναι το ζόρι και η συνταγή για μία απογοητευτική ζωή. «Με την καριέρα πάει ο άνθρωπος μπροστά», «αν δεν νοικοκυρευτείς δεν θα προκόψεις», «αν δεν έχεις ένα χαρτί από πανεπιστήμιο τι θα είσαι στη ζωή σου» κι άλλα τέτοια φολκλόρ. Κι ενώ εσύ ήθελες να κάνεις οικογένεια, ή να κάνεις σόλο καριέρα, ή να γίνεις ακροβάτης σε τσίρκο, ακολούθησες τον προτεινόμενο δρόμο για την ολοκλήρωση κι έμεινες με ένα τεράστιο απωθημένο. Το θέλουμε εμείς αυτό; 

Όχι! Οπότε βάλε κερί στ’ αυτιά σου σαν άλλος Οδυσσέας και μην ακούσεις το τραγούδι των σειρήνων που θέλει να σε μαγέψει για τον δικό του δρόμο της ολοκλήρωσης.

Αυτόν θα τον χαράξεις εσύ και μπορείς να τον αλλάξεις και στα σίγουρα μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου Μύθο. Αρκεί να μείνεις πιστός και ειλικρινής στα όνειρα σου! 

(Σημείωση που θα έκανε τον Φρόιντ να κάνει πάρτι, γράφοντας την τελευταία πρόταση αντί για όνειρα ξεκίνησα να γράφω όρια. Που βέβαια, εδώ που τα λέμε, κι αυτό σωστό θα ήταν, γιατί μέσα από τα όρια μας ξέρουμε ποιοι είμαστε, που τελειώνουμε εμείς και που ξεκινάνε οι άλλοι. 😉 )

https://www.youtube.com/watch?v=kS3UDFi3TVQ

Ακολούθησε τις περιπέτειες μας εδώ !