Φροντίζω και αγαπώ τον εαυτό μου, για να με αγαπούν και οι άλλοι

You are currently viewing Φροντίζω και αγαπώ τον εαυτό μου, για να με αγαπούν και οι άλλοι
frontizo ke agapo ton eafto mou gia na agapoun ke alli

Ένα από τα θετικότερα και πιο έντονα συναισθήματα είναι η Αγάπη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούμε να διακρίνουμε 7 είδη αγάπης. Υπάρχει ο Έρως, που περιγράφει μια καθαρά σεξουαλική σχέση με πολύ πάθος. Η Φιλική Αγάπη που υπάρχει μεταξύ φίλων. Η Στοργή που δίνει, κατά βάση, ο γονιός στο παιδί. Ο Πόθος,  με τη μορφή του φλερτ και του σεξ με στόχο την καλοπέραση. Η γενικότερη Αγάπη προς τη φύση, το Θεό κτλ και πολλές φορές συνυπάρχει με τον αλτρουισμό. Η πρακτική Αγάπη, ή Αγάπη από συνήθεια θα λέγαμε, που πολλές φορές θεωρείται το αντίθετο του Πόθου, και υπάρχει για κάποιο πρακτικό λόγο. Τέλος, υπάρχει η Αγάπη του Εαυτού, που πολλές φορές και από διάφορους πολιτισμούς θεωρείται κάτι αρνητικό. Γι’ αυτού του είδους την αγάπη θα μιλήσουμε.

 

Ο λόγος είναι απλός, αν και τείνει να γίνει κλισέ. Πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου, για να σε αγαπήσουν οι άλλοι. Όπως σε πολλές καταστάσεις και θέματα, έτσι και στην αγάπη για τον εαυτό μας υπάρχουν δύο άκρα. Το υγιές και το μη υγιές. Το μη υγιές είναι το υπέρ του δέοντος ή η παντελής έλλειψη και τότε μιλάμε για κάποια ψυχοπαθολογία. Το υγιές είναι αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε στη ζωή και την καθημερινότητα μας. Πώς αγαπάμε τον εαυτό μας; Κατ αρχήν τον φροντίζουμε και το σεβόμαστε. Του συμπεριφερόμαστε όπως πρέπει και δε του δίνουμε τίποτα λιγότερο απ’ όσο αξίζει. Και αξίζει το καλύτερο. Πώς φροντίζουμε ένα πολύτιμο αντικείμενο και επιλέγουμε μόνο τα ακριβότερα προϊόντα για να το συντηρήσουμε; Έτσι και με τον εαυτό μας. Μόνο που δεν κοστίζει. Ίσα ίσα θα μας ανταμείψει.

 

Για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρήσει την ακεραιότητα του. Αυτό το καταφέρνουμε βάζοντας Όρια. Μ αυτό τον τρόπο διεκδικούμε από τους άλλους τα καλύτερα για τον εαυτό μας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι κάνοντας όλα τα χατίρια για τους άλλους και αγνοώντας τα δικά τους θέλω και ανάγκες, θα τους αγαπήσουν οι άλλοι. Αυτό είναι λάθος. Το πιθανότερο είναι ότι οι άλλοι θα σταματήσουν να τους σέβονται και θα αρχίσουνε να τους εκμεταλλεύονται. Όταν γινόμαστε διεκδικητικοί για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, τότε μας σέβονται. Για πολλούς τα όρια ακούγονται σαν γκρίζα περιοριστικά σύρματα. Σας προτείνω να τα δείτε σαν ένα λουλουδάτο φράχτη του όμορφου κήπου που είναι ο εαυτός σας.

 

Φυσικά δεν αρκούν μόνο τα όρια για να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Πρέπει να τον φροντίσετε και να τον καλλιεργήσετε. Δώστε του όμορφες εικόνες, ακούσματα και αναγνώσματα. Δεν εννοούμε κάτι βαρύ και κουλτουριάρικο. Κάτι όμορφο. Που θα σας κάνει να γελάσετε και θα σας φτιάξει το κέφι. Βρείτε όμορφες διαδρομές και βγείτε μια βόλτα. Με θετικές εικόνες και μηνύματα, ο εγκέφαλος παράγει ουσίες που ενισχύουν τα θετικά συναισθήματα. Γίνεται πιο εύκολο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να αγαπήσουμε τους άλλους και να μας αγαπήσουν και εκείνοι- πραγματικά, όχι ευκαιριακά.

 

Φροντίζω και Αγαπώ τον εαυτό μου, για να με Αγαπούν και οι άλλοι.