Βάζοντας Στόχους

You are currently viewing Βάζοντας Στόχους
vazontas stochous

Την οραματίστηκες τη χρονιά. Έχεις, λοιπόν, μία ιδέα για το τι θέλεις να πετύχεις. Τέλεια! Νομίζεις ότι ξέρεις να βάζεις στόχους; Έλα να το τεστάρουμε. Γράψε στην παρακάτω σειρά έναν στόχο. Στη συνέχεια, αφού διαβάσεις αυτόν τον μίνι οδηγό, τσέκαρε αν πληροί τις προϋποθέσεις της στοχοθεσίας. Μην κλέβεις! Γράψε τον τώρα και τσεκάρεις μετά.

Αρχικά, θέλω να σκεφτείς τους στόχους που έχεις βάλει μέχρι τώρα- και αυτούς που έχεις πετύχει και αυτούς που δε σου βγήκαν. Πάρε λίγο χρόνο και σκέψου τι διαφορές υπάρχουν. Τι έγινε όταν πέτυχες το στόχο σου; Ήταν κάτι που έκανες εσύ; Ήταν κάτι που προέκυψε και σε βοήθησε/ εμπόδισε στον στόχο; Μάζεψε τα όλα αυτά και δες τα. Όλα αυτά είναι τα όπλα σου. Ξέρεις τι πέτυχε και ξέρεις τι σε εμπόδισε. Τώρα μπορείς να τα επαναλάβεις και να τα αποφύγεις αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, κάτσε σκέψου: ποιανού είναι αυτός ο στόχος που θέλεις να βάλεις; Δικός σου; Της κοινωνίας; Της μάνας σου; Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για δύο λόγους: α)γιατί να σπαταλήσεις χρόνο, ενέργεια και πόρους σε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θέλεις εσύ και να μην τα επενδύσεις όλα αυτά σε κάτι που όντως θέλεις και β) το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχεις όταν δεν θέλεις πραγματικά έναν στόχο ή ακόμα κι αν τον πετύχεις η ευτυχία της επιτυχίας δε θα σε ικανοποιήσει πλήρως. Οπότε… γιατί να το τραβήξεις όλο αυτό; Δώσε προσοχή στη φωνούλα που σου ψιθυρίζει στο αυτί τον στόχο- είναι δική σου ή κάποιου άλλου;

Αφού ξεκαθαρίσεις ότι ο στόχος είναι δικός σου, προχωράς στο να τον ορίσεις. Πάμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του στόχου.

Συγκεκριμένος- Θέλουμε το τέλος του ταξιδιού να είναι ξεκάθαρο. Ναι, ωραίο το να είναι το ταξίδι το σημαντικό και να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά κάπου να καταλήγει. Δεν κάνει ως στόχος το «Θέλω να περάσω σε μια σχολή». Σε ποια; Τι είδους; Αν δε μπορείς να διαλέξεις μία, βάλε μερικές και θα φτιάξεις διαφορετικά σενάρια για το κάθε ενδεχόμενο. «Θέλω να βρω δουλειά». Μπετατζής; Μπαλαρίνα; Φούρναρης; Χασάπης; Νηπιαγωγός; Τι σ’ ενδιαφέρει; Χαράζουμε έναν δρόμο εδώ. Πρέπει να ξέρεις πού σε πάει. Τα GPS δε σε πηγαίνουν στο περίπου. Σε βγάζουν ακριβώς εκεί που θέλεις.

Μετρήσιμος- Είναι πολύ βασικό να μπορείς να μετράς την εξέλιξη σου, να βάζεις μαξιλαράκια και γενικά να ξέρεις πού πηγαίνεις. Παράδειγμα, αν θέλεις να χάσεις κιλά, δεν θα το γράψεις έτσι σαν στόχο. Θα πεις πόσα κιλά θέλεις να χάσεις ή πόσα κιλά θέλεις να φτάσεις. Δεν το κάνουμε γενικό και αόριστο. Δεν είναι ότι θέλω να καπνίζω λιγότερο, είναι ότι θέλω να κάνω 5 τσιγάρα την ημέρα π.χ.

Χρονικά οριοθετημένος- Μιας και μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα, πρέπει να ξέρουμε και πότε θέλουμε να φτάσουμε τον στόχο μας. Δεν πάμε στο αεροδρόμιο για να πάρουμε όποιο αεροπλάνο βρεθεί μπροστά μας. Σε πόσο μπορώ και θέλω να πετύχω έναν στόχο; Έναν μήνα; 6; Έναν χρόνο; Πρέπει να ξέρω για να μπορώ να κάνω αξιολόγηση, βελτιώσεις κι επαναπροσδιορισμούς.

Ρεαλιστικός- Στόχευε ψηλά, αλλά μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα. Με την έννοια του ότι είναι σούπερ υπέροχο να θέλεις να χάσεις 20 κιλά και μπράβο σου, αλλά δε γίνεται σ’ έναν μήνα. Ούτε καν σε δύο μήνες. Αν τον βάλεις σαν στόχο, θα απογοητευτείς που δε θα τον καταφέρεις και θα σε πάρει από κάτω. Είναι χαμένος στόχος από χέρι. Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιος είναι ρεαλιστικός στόχος, μη διαστάσεις να μιλήσεις με κάποιον ειδικό.

Θετικός- Θετικά γραμμένη δήλωση για τον στόχο. Όχι «Δε θέλω να είμαι χοντρός», αλλά «Θέλω να χάσω χ κιλά», όχι «Δε θέλω να πεθάνω στην ψάθα», αλλά «Θέλω να βρω δουλειά».

Ενεστώτας- Όχι «θα ήθελα», αλλά «θέλω», όχι «θα κόψω το τσιγάρο», αλλά «κόβω το τσιγάρο». Όπως και η προηγούμενη ιδιότητα, έτσι κι αυτή είναι σημαντική για το πώς εκλαμβάνει ο εγκέφαλός μας την όλη διαδικασία της στοχοθεσίας και για το πώς και πόσο θα δεσμευτεί στους στόχους. Είναι και λίγο αυθυποβολή- από τα θετικά και την έννοια του τώρα, παίρνεις κουράγιο και ο εγκέφαλός σου αρχίζει και λειτουργεί σαν να τα έχεις πετύχει.

Τώρα τσέκαρε τον στόχο σου- έχει αυτά τα χαρακτηριστικά; Αν ναι, τότε είσαι σε καλό δρόμο! Μπράβο! Αν όχι, τώρα ξέρεις, οπότε όρμα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις!

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου

Αγόρασε το Ημερολόγιο από εδώ: https://iwrite.gr/bookstore/calendar2020/