Επιβράβευση

You are currently viewing Επιβράβευση
epivravefsi

Και λίγο πριν βγεις να τρέχεις ανέμελα στην καθημερινότητα της νέας χρονιάς βάση του πλάνου που έφτιαξες, ήρθε η ώρα να σου δώσω το μεγαλύτερο εφόδιο. Το πιο σημαντικό, μα και το πιο ξεχασμένο να το πω… παραμελημένο να το πω… κατάλαβες πού το πάω. Κι αυτό είναι η επιβράβευση.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες μπράβο στον εαυτό σου; Που του πήρες ένα δώρο; Που έκανες κάτι απλώς και μόνο γιατί σου άξιζε μετά από μια κοπιαστική δουλειά; Αν πρέπει να το σκεφτείς πάνω από μερικά δευτερόλεπτα, έχουμε θέμα. Δεν είσαι ο μόνος που το κάνει, ή μάλλον που δε το κάνει, αλλά αυτό πρέπει να το αλλάξεις.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν επιβραβεύουμε τον εαυτό μας, είναι γιατί θεωρούμε ότι δεν το αξίζουμε. Αυτό είναι, συνήθως, μία βαθιά ριζωμένη αντίληψη η οποία μάς στοιχειώνει. Επειδή δεν κάνουν ψυχοθεραπεία εδώ, θα σου πω πολύ απλά ότι η φωνή που σου λέει ότι δεν αξίζεις κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Σταμάτα να την ακούς και βάλε μπροστά τη λογική σου. Δες τι κατάφερες και αξιολόγησέ το ρεαλιστικά. Μη συγκρίνεσαι με άλλους, παρά μόνο με τον εαυτό σου κάποιο καιρό πριν. Για περισσότερη εις βάθος ανάλυση, σου προτείνω να μιλήσεις με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Κάποιοι άλλοι το αμελούν και είναι σε φάση, έλα μωρέ τώρα, έπρεπε να το κάνω και το κάνω, τι επιβραβεύσεις και αηδίες. Λάθος, φίλε. Κάθε επιβράβευση είναι σημαντική. Θα επιβράβευες ένα παιδάκι για κάτι που έκανε, μια ζωγραφιά- μουτζούρα ας πούμε. Θα του έλεγες μπράβο και θα το εμψύχωνες να συνεχίσει. Γιατί να μη το κάνεις αυτό και για τον εαυτό σου; Σταμάτα να βαριέσαι να πεις μπράβο στον εαυτό σου κι απλώς κάν’ το!

Το πρώτο που θέλω να κάνεις είναι να αποδεχτείς ότι από δω και πέρα θα επιβραβεύεις τον εαυτό σου με εντολή ψυχολόγου. Στη συνέχεια, θέλω να σκεφτείς τις διάφορες επιβραβεύσεις που θα δίνεις στον εαυτό σου. Ετοιμάζεσαι για κάτι μεγάλο, μια αλλαγή, έχεις φτιάξει το σχέδιο δράσης σου και τώρα πρέπει να βρεις και το «μπράβο» που θα πεις στον εαυτό σου. Κάθε ήρωας έπαιρνε μία επιβράβευση στους μύθους και τα παραμύθια. Γιατί όχι κι εσύ; Είπαμε είσαι ο πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ζωής σου. Η αναζήτηση της σωστής επιβράβευσης πρέπει να είναι μια διασκεδαστική διαδικασία.

Η επιβράβευση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με τον «άθλο» που κατάφερες. Μικρός άθλος, μικρή επιβράβευση, μεγάλος άθλος, μεγάλη επιβράβευση. Το μεγάλο και το μικρό το ορίζεις εσύ. Μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο οικονομικά ή μπορεί να έχει να κάνει με ποσότητα ή μέγεθος. Εσύ θα το καθορίσεις. Ιδέα μπορείς να πάρεις αν ανατρέξεις στα όνειρα που έκανες τύπου «όταν θα κάνω το χ, θα…». Είναι ένας καλός μπούσουλας. Μπορεί να είναι από μία όμορφη βόλτα, μια παράσταση, ένα ρούχο, ένα μικρό μπιχλιμπίδι, ένα ωραίο φαγητό ή γλυκό ή ό,τι άλλο σου κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Κοίτα να δεις τώρα, η επιβράβευση έρχεται όταν έχουμε καταφέρει τον στόχο μας. Δεν σημαίνει ότι επειδή την βάλαμε θα την πάρουμε όπως κι αν έχει. Εκτός αν επιβραβεύουμε την προσπάθεια. Τότε οκ. Αλλά μην το πάρεις σαν παραθυράκι για να κλέψεις. Αν απλώς πάρεις το δώρο χωρίς να πιάσεις τον στόχο, η πράξη χάνει το νόημά της.

Τέλος, θέλω να βάλεις καλά στο μυαλό σου ότι η μεγαλύτερη επιβράβευση έρχεται από μέσα. Είναι το μπράβο που θα πεις εσύ στον εαυτό σου. Να το λες τακτικά. Να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να του το λες.

Σου αξίζει.

 

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου

Αγόρασε το Ημερολόγιο από εδώ: https://iwrite.gr/bookstore/calendar2020/