Τοξική Αδερφή και λοιποί συγγενείς

You are currently viewing Τοξική Αδερφή και λοιποί συγγενείς
toxiki aderfi kai loipoi syggeneis

Επειδή έτυχε να γεννηθούμε σε μια συγκεκριμένη οικογένεια και να έχουμε συγγενικούς δεσμούς με κάποια άτομα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανεχόμαστε άσχημες συμπεριφορές. Είμαστε ενήλικοι κι έχουμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. 

 

Τι ωραία που θα ήταν αν όλες οι οικογένειες ήταν αγαπημένες, μονιασμένες και χαρούμενες μόνιμα. Αλλά επειδή αυτό υπάρχει μόνο στις διαφημίσεις για μαρμελάδες κι άλλα τέτοια, πάμε να δούμε την πραγματικότητα. Οι συγγενείς μας είναι άνθρωποι και θα κάνουν λάθη, αλλά επειδή ακριβώς είναι η οικογένειά μας, όταν κάτι δεν πάει καλά μας πονάει περισσότερο. Και όταν έρθει η ώρα να κάνουμε κάτι το σκεφτόμαστε περισσότερο γιατί δεν είναι ωραίο να στεναχωρούμε τους δικούς μας ανθρώπους- αλλά το να στεναχωριόμαστε εμείς δεν μας ενοχλεί, ξέρω γω. 

Αν, δε, μιλάμε για γονείς εκεί γίνεται πιο δύσκολο, λόγω κοινωνικών και θρησκευτικών «εντολών» που έχουμε πάρει.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να έχουμε τον εαυτό μας πιο ψηλά απ’ όλους. Τι είπες; Είναι εγωιστικό; Οκ. Πάντα το έλεγα ότι ο εγωισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Ακόμα και με τους γονείς και υπόλοιπο σόι. Πρέπει να έχουμε ισορροπήσει εμείς για να μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τους άλλους. 

Και ποιος είπαμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό; Να βάλουμε τα όρια μας. Εξαιρετικά! Δεν κολλάμε στο ότι έχουμε δεσμούς αίματος, βάζουμε κανονικά όρια.

 Ναι, είναι σημαντικοί οι άλλοι, αλλά είμαστε κι εμείς το ίδιο σημαντικοί- και ίσως λίιιιγο παραπάνω. Έχουν οι άλλοι τα προβλήματά τους, αλλά έχουμε κι εμείς τα δικά μας. Και είναι πολύ οκ να μην μπορούμε να ασχοληθούμε με τα δικά τους, όταν έχουμε να λύσουμε δικά μας θέματα. Δεν χρωστάμε σε κανέναν αιώνια ευγνωμοσύνη. Χρωστάμε στον εαυτό μας να του συμπεριφερόμαστε καλά και με αγάπη. Μετά στους υπόλοιπους. 

Διεκδικούμε, λοιπόν, όμορφα και ήρεμα το χρόνο και το χώρο μας, ακόμα και στις συγγενικές σχέσεις. Λέμε τι θέλουμε, τι μας ενοχλεί, προτείνουμε μια αλλαγή κι έναν συμβιβασμό και μετά περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει η ιστορία. Ε, και στο τέλος πρέπει να κάνουμε την επιλογή μας όπως και σε κάθε άλλη σχέση. Αν δεν νιώθουμε καλά κι αν έχουμε δει ότι η συζήτηση δεν έπιασε και τα όρια δεν ευδοκίμησαν, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι θα κάνουμε με τη σχέση. Ακόμα κι αν είναι με συγγενή. 

https://www.youtube.com/watch?v=ma-mBvu0irk

Ακολούθησε τις περιπέτειες μας εδώ !