#Ζήσε_Θετικά: Η Δημιουργικότητα και το Βόλεμα

You are currently viewing #Ζήσε_Θετικά: Η Δημιουργικότητα και το Βόλεμα
zise thetika dimiourgikotita ke volema

Για τη δημιουργικότητα έχουμε μιλήσει ξανά. Τώρα, όμως, θα τη συζητήσουμε σε σχέση με το βόλεμα. Όταν σκεφτόμουν το συγκεκριμένο θέμα στο μυαλό μου δημιουργήθηκε η εξής εικόνα. Από τη μία ένας κουβάς με γκρίζα μπογιά που δεν έχει καν διάφορους τόνους και από την άλλη ολόκληρη παλέτα με χρώματα. Βασικά στο μυαλό μου τα έφτιαξα σαν δύο τούρτες- μη με ρωτάτε γιατί. Κρατούσα τη μία στο ένα και την άλλη στο άλλο και μετά τις κοπάνησα σαν πιατίνια. Σπλάτς και χρώματα παντού. Γιατί, ναι, θέλουμε τα χρώματα να υπερνικήσουν. Όπου φυσικά, χρώματα είναι η δημιουργικότητα και γκρίζο το βόλεμα. Υποκειμενική οπτική θα μου πεις; Ναι μπορεί, αλλά αφήστε με να σας εξηγήσω τι εννοώ και να το συζητήσουμε μετά μαζί.

Το γκρίζο φυσικά για μένα είναι το βόλεμα. Θα μπορούσε να είναι και η βαρεμάρα, αλλά το βόλεμα νομίζω είναι πιο επικίνδυνος αντίπαλος. Τι εννοώ μ’ αυτό; Το βόλεμα είναι μια γνωστή κατάσταση στην οποία νιώθουμε ασφάλεια, ακόμα κι αν δεν είμαστε ασφαλείς. Αντιφατικό, ε; Είναι μια δουλειά, μια σχέση, μια φιλία και πάει λέγοντας. Σε αυτή την κατάσταση δεν περνάμε και πολύ καλά. Αλλά δεν περνάμε και τελείως χάλια- παρόλο που σε δεύτερη ανάγνωση μας κάνει κακό, γιατί δεν μας πάει μπροστά, αλλά επιλέγουμε να μη το δούμε. Είναι το «έλα μωρέ δε βαριέσαι». Όμως αυτή η κατάσταση είναι στάσιμή. Ένας βάλτος. Που έχει όλες τις προϋποθέσεις να μας κάνει να νιώθουμε άνετα, αλλά δεν παύει είναι ένας βάλτος. Σας έχει τύχει να μένετε σε μία θέση που δεν συμπαθείτε, που δεν τα πάτε καλά με τους συναδέλφους, δεν σας πληρώνει καλά, αλλά σας δίνει ένα ποσό οκ και λέτε «ε, που να ψάχνω τώρα»; Αυτό είναι το βόλεμα!

Και θα μου πει κάποιος τώρα, όπως κι έτυχε να μου του πουν. Και τι να κάνω; Να παρατήσω κι αυτά τα λεφτά και να ψάξω άλλη δουλειά; Ας ακούσουμε λίγο τη λογική. Στο συγκεκριμένο θέμα, δεν θα παραιτηθείς, πριν εξασφαλίσεις άλλη δουλειά. Θα κάνεις υπομονή και ταυτόχρονα θα ψάχνεις για κάτι καλύτερο. Αυτό είναι η μια λογική αντίδραση. Το να μείνεις ξεκρέμαστος και μετά να ψάξεις, είναι κάτι αρκετά επικίνδυνο. Ναι, θα ρισκάρουμε, αλλά δε θα τα παίξουμε όλα για όλα. Κι εδώ έρχεται η δημιουργικότητα. Το πώς θα χειριστούμε μια κατάσταση για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είπαμε και την προηγούμενη φορά ότι  δημιουργικότητα δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πνεύματος. Μας αφορά όλους. Είναι η κινητήριος δύναμη που μας κάνει να πηγαίνουμε μπροστά, να αναζητάμε το διαφορετικό, το καλό διαφορετικό, όχι μόνο για να κάνουμε τη διαφορά. Είναι αυτό που μας βγάζει από το γκρίζο. Η δημιουργικότητα είναι αυτό που θα κάνει έναν γιατρό να δοκιμάσει μια νέα τεχνική σε κάποιον ασθενή για να τον βοηθήσει. Είναι αυτό που θα κάνει έναν μάγειρα να δοκιμάσει ένα νέο υλικό και θα αναβαθμίσει τη συνταγή του. Είναι αυτό που θα κάνει έναν νέο άνθρωπο να βρει νέους τρόπους επικοινωνίας κι επαφής. Τέλεια όλα αυτά. Σημαίνουν ότι θα αποδώσουν κιόλα; Σαφώς κι όχι. Είναι ένα υπολογισμένο ρίσκο. Βλέπουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και το τολμάμε.

Κι εκεί σε αυτό το βήμα είναι που το βόλεμα σαν ένας τεράστιος χνουδωτός καναπές θα αρχίσει να σας λέει «έλα πίσω… που πας, είναι ωραία εδώ, είσαι ασφαλής, ξέρεις τα κατατόπια». Κι εδώ είναι που θα πρέπει να επιμείνετε και να κάνετε το άλμα- αν θέλετε φυσικά να αλλάξετε αυτή την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν σας συμβουλεύω να κάνετε ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο πάνω από μία λίμνη με πιράνχα. Θα έχετε οδηγούς, θα έχετε πυξίδες και θα έχετε αξιολογήσει την κατάσταση και το ρίσκο.

Ο οδηγός… είναι ο εαυτός σας. Αλλά για να ξεκλειδώσετε την δημιουργικότητα, πρέπει να μάθετε τον εαυτό σας. Αλήθεια; Τον ξέρετε; Πόσο καλά; Ξαναγνωριστείτε. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι, όπως το να γράψετε ένα γράμμα στον εαυτό σας για να τα πείτε. Πυξίδα θα είναι τα όνειρά σας. Ακούγεται πολύ ρομαντικό, κι όντως είναι, αλλά είναι τα όνειρα που θα σας οδηγήσουν προς τα εκεί. Θυμηθείτε τα όνειρα που κάνατε ως παιδιά. Σκεφτείτε τα όνειρα που κάνετε τώρα. Με λίγα λόγια, τι θέλετε από τον εαυτό και τη ζωή σας; Όλοι έχουμε όνειρα, απλώς κάποιοι τα έχουμε ξεχάσει. Τότε είναι που πρέπει να σκάψουμε πιο βαθιά και ενδεχομένως να μιλήσουμε με κάποιον life coach ή ψυχολόγο για να μας βοηθήσει. Και μετά αξιολογήστε την κατάσταση στην οποία είστε, που θέλετε να πάτε κι αυτά που θα κερδίσετε αφήνοντας πίσω αυτά που σας εμποδίζουν.

Σε όλη αυτή την ιστορία θα πρέπει να γίνεται δημιουργικοί, να βρείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε εμπόδια. Μην τρομάζετε. Δεν εννοώ κάποια μεγάλη αλλαγή. Αλλά η δημιουργικότητα είναι τρόπος ζωής. Πρέπει σιγά σιγά να μπείτε στη φιλοσοφία του. Όμως για να αφυπνίσετε τη δημιουργικότητά σας πρέπει να αρχίσετε να φλερτάρετε με το διαφορετικό.

Ξεκινήστε απλά. Πηγαίνετε από διαφορετική διαδρομή στη δουλειά, πάρτε καφέ από διαφορετικό μαγαζί, δοκιμάστε ένα διαφορετικό στυλ ρούχων. Αυτό είναι το χρώμα που λέγαμε. Θα σας βγάλει από το γκρι, το μονότονο, το συνηθισμένο. Θα σας δώσει νέα ερεθίσματα, νέο αέρα και ενδεχομένως νέα οπτική. Κάτι τόσο μικρό θα καταφέρει κάτι τόσο μεγάλο; Ναι. Όσοι μείνατε μέσα στο μεγαλύτερο μέρος της καραντίνας όταν βγήκατε για πρώτη φορά, ήταν όλα το ίδιο; Η αρχίσατε να εντοπίζετε διαφορές στο τοπίο γύρω σας;

Ξεκλειδώστε τη δημιουργικότητά σας ξεκλειδώνοντας τον εαυτό σας.

Βγείτε από το μονότονο και καλωσορίστε το πολύχρωμο!

 

https://youtu.be/Q6XoIb-9j5w