Ζηλόφθονοι… Frenemies

You are currently viewing Ζηλόφθονοι… Frenemies
zilofthoni frenemies

Έχεις βάλει έναν στόχο στο μυαλό σου. Το δούλευες πολύ καιρό, μπορεί να το είχες δοκιμάσει κιόλα κάποια στιγμή, αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα γιατί δεν το είχες πάρει πολύ ζεστά ή γιατί δεν είχες τα σωστά εργαλεία. Είσαι σε καλό mood και προχωράς. Μπορεί να είναι αργά και σταθερά τα βήματα, αλλά υπάρχει εξέλιξη. Τη βλέπεις εσύ. Τη βλέπουν και οι γύρω σου. Το θέμα είναι ότι δεν είναι όλοι οι γύρω σου με το μέρος σου.

Υπάρχουν πολλών ειδών άνθρωποι με τους οποίους σχετίζεσαι- άλλοι είναι με το μέρος σου, σ’ αγαπούν και ποντάρουν σε σένα, άλλοι είναι αδιάφοροι για το άτομό σου και άλλοι που σου κάνουν παρέα γιατί εξυπηρετείς μια δική τους «κρυφή» ατζέντα  Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη κατηγορία. Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε σε μια μειωτική συμπεριφορά απέναντί σου πίσω από την οποία κρύβεται μια απόπειρα να ανεβάσουν την δική τους αυτοεκτίμηση που βρίσκεται στα τάρταρα.

Εδώ έχουμε κατά βάση άτομα που ενοχλούνται από τη δική σου  επιτυχία γιατί δεν μπορούν να έχουν αυτό που έχεις ή προσπαθείς να έχεις εσύ, ή γιατί απλώς βαριούνται για διάφορους λόγους να προσπαθήσουν, οπότε προσπαθούν να ανέβουν επίπεδο μειώνοντας το δικό σου. Και όχι μόνο το δικό σου, μη το πάρεις προσωπικά, έτσι λειτουργούν γενικά.

Ας μάθουμε, λοιπόν, να τους αναγνωρίζουμε λίγο καλύτερα. Τα άτομα αυτά είναι λύκοι με προβιά προβάτου. Θα δηλώνουν κολλητοί, φίλοι, αδερφοί. Το θέμα είναι ότι μπορεί να το νιώθουν εν μέρη. Θα νιώθουν, όμως, και κάτι άλλο να τους ενοχλεί σε σχέση με σένα και τις επιτυχίες σου. Θα σου πετάξουν ένα κοκαλάκι καλοσύνης, υποστήριξης και «αγάπης» (με εισαγωγικά, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή η αληθινή αγάπη δεν έχει χώρο για ενοχλήσεις και ζήλειες). Και όταν έρθει η ώρα να συζητήσεις μαζί τους τα κατορθώματά σου, θα ξεδιπλώσουν το μεγάλο ταλέντο τους στο να σε μειώνουν, να ακυρώνουν την προσπάθεια σου ή να γυρίζουν την κουβέντα σε δικά τους θέματα.

Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί το πιθανότερο είναι ότι οι ίδιοι λόγω καταστάσεων ή χαρακτήρα ή και γι’ αυτά τα δύο, δεν μπόρεσαν να μπουν στη διαδικασία να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να προσπαθήσουν έστω να πετύχουν τους στόχους τους. Άρα αν εσύ πετυχαίνεις τους δικούς σου στόχους και δεν μένεις απλά στην προσπάθεια γίνεσαι κόκκινο πανί.  Οπότε θα σε πατήσουν κάτω. Γιατί τολμάς εσύ να γίνεσαι καλύτερος τους.

Τι θα γίνει όμως, αν γίνεις όντως καλύτερός τους; Θα σημαίνει ότι απέτυχαν, και θα πρέπει να δουν τη πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι- συνήθως μίζερη, βαρετή και μακριά από τα όνειρά τους. Πέρα από αυτό, φοβούνται ότι μόλις γίνεις καλύτερος, θα τους εγκαταλείψεις και έτσι αυτοί θα μείνουν μόνοι. Αυτό μπορούμε να το δούμε πολλές φορές σε συμπεριφορές κάποιον γονιών, όπου προσπαθούν να μειώσουν ή ακόμα και να σαμποτάρουν τα ίδια τα παιδιά τους, προκειμένου αυτά να μην αφήσουν την πατρική φωλιά.

Το θέμα μας δεν είναι  ότι αυτοί βγάζουν ζήλεια, αλλά το θέμα μας είναι ότι αυτή η συμπεριφορά τους επηρεάζει τη δική σου διάθεση, συμπεριφορά, τους στόχους σου και την όρεξη σου να συνεχίσεις. Και για όλους αυτούς του λόγους πρέπει να απαλλαγούμε από τέτοια άτομα. Ο τρόπος είναι κατά βάση τα όρια– τους βάζεις όρια, μέχρι πόσο τους επιτρέπεις να επεκταθούν στον σχολιασμό τους. Μπορείς να τους ζητήσεις με ευγενικό τρόπο να μην πουν τίποτα,  αν δεν έχουν κάτι καλό να σου πουν ή αν δεν σκοπεύουν να κάνουν εποικοδομητική κριτική. Πρόσεξε τώρα, δεν ζητάμε απ’ όλους τους γύρω μας να μην λένε τη γνώμη τους. Επικεντρωνόμαστε σε αυτούς που έχουν κάνει χόμπι την άσκοπη αρνητική κριτική. Αν δεν δεχτούν αυτό το όριο, καλό θα είναι να ελαττώσεις και να βάλεις ένα φίλτρο σε όσα μοιράζεσαι μαζί τους που πιθανόν να κριτικάρουν. Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείς, αν πρέπει να έχεις μία τέτοια στρατηγική με κάποια άτομα, αξίζουν τον κόπο για να τα κρατήσεις στις επαφές σου; Ή θα είσαι καλύτερα αν τους αφήσεις πίσω σου;

Να θυμάσαι, ό,τι στόχο βάζεις τον βάζεις πάντα για τον εαυτό σου. Η πρώτη και βασικότερη επιβράβευση έρχεται από εσένα. Η μόνη γνώμη που πρέπει να σε νοιάζει για τον εαυτό σου είναι η δική σου. Όσοι δε σε στηρίζουν και δεν σε εκτιμούν, το πιθανότερο είναι ότι δεν αξίζουν να βρίσκονται δίπλα σου. Όσο εσύ εξελίσσεσαι και βελτιώνεσαι, τόσο πιο πολύ θα μένουν πίσω. Η επιλογή είναι δική σου: μάθε να αντιμετωπίζεις τον αρνητισμό τους ή βγάλε τους μια για πάντα από τη ζωή σου.

 

 

 

*Frenemy (friend + enemy)= φιλεχθροί, άσπονδοι φίλοι