#Ζήσε_Θετικά: Θες να κάνουμε σχέση;

You are currently viewing #Ζήσε_Θετικά: Θες να κάνουμε σχέση;
zise thetika thes na kanoume schesi

Και τώρα θα περιμένετε να σας δώσω μαγικές συμβουλές και έξυπνα κόλπα για να βρείτε σύντροφο σε πέντε βήματα. Μάλλον δε με ξέρετε καλά. Αρχικά θα σας πω αυτό που λέω πολύ συχνά στις πρώτες συνεδρίες και εφαρμόζεται κι εδώ.

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι που θα μας λύσει το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα πράγματα και φυσικά και στη σύναψη σχέσεων.

Όχι δε θα σας πω να βγείτε έξω σε κάποιο καφέ ή μπαρ και να την πέσετε στο άτομο που σας ενδιαφέρει με κάποια ατάκα τύπου «do you like μαμζέλ the Greek;» Ή «τι θα πάρετε espresso, cappuccino ή εμένα». Δεν κάνει ρίμα αλλά άλλο αυτό. Όχι, όχι και σε καμία περίπτωση.

Ψυχολόγος είμαι, θα το πάρουμε πιο βαθιά. Γιατί σε καμία περίπτωση δε θα σας στείλω να βρείτε ταίρι εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι στην πρώτη αρνητική απάντηση δεν θα καταρρεύσετε.

Πάμε, λοιπόν.

Αρχικά θέλω να ξέρετε τι θέλετε. Να ξέρετε όμως συνειδητά. Δηλαδή, θέλω σχέση, θέλω να περνάω καλά ή θέλω να περνάω καλά μέχρι να μου κάτσει η σχέση. Γιατί είναι σημαντικό να το ξέρετε; Γιατί έτσι δεν θα μπερδευτείτε εσείς και δε θα μπερδέψετε και τους άλλους. Δηλαδή αν πούμε ότι όχι δε θέλω σχέση, θέλω μόνο να περνάω καλά και το δηλώσω στον υποψήφιο σύντροφο που θα περνάμε καλά και τη δεύτερη μέρα ετοιμάζω προτάσεις για μήνα του μέλιτος, ε κάπου θα φάω τα μούτρα μου. Ξεκαθαρίζω τι θέλω πρώτα στον εαυτό μου και μετά στον άλλον. Να ξέρουμε, βρε αδερφέ, που πηγαίνουμε.

Κι ερωτώ εγώ,  για ποιο λόγο θέλετε να κάνετε σχέση; Υπάρχει ένας στίχος των Evanescence που λέει «anything is better than to be alone». Όχι, παιδιά, δεν τα κάνουμε αυτά. Αυτά είναι λάθος. Δεν θα κάνουμε μια σχέση για να πούμε ότι έχουμε σχέση και να μην είμαστε μόνοι. 1. Η απελπισία δεν είναι καλή συμβουλάτορας και 2. Το να μπλέξουμε σε μια σχέση χωρίς να είμαστε έτοιμοι ή με τον ακατάλληλο άνθρωπο, μπορεί να μας κάνει μεγαλύτερο κακό από την μοναξιά μας. Ούτε θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την προηγούμενη σχέση θα πάμε σε άλλη σχέση, ούτε για να την σπάσουμε στην κολλητή μας ή να κάνουμε εντύπωση στους γονείς μας. Καλό λόγος είναι… βασικά καλός λόγος είναι να θέλεις να απολαύσεις τη συντροφικότητα με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχετε κοινά ενδιαφέροντα, αλληλοσεβασμό και επικοινωνία.

Πριν αγαπήσεις και σ’ αγαπήσει κάποιος άλλος υπάρχει το εξής σημαντικό: να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Και μπορεί να είναι το πιο δύσκολο από τα προαπαιτούμενα μιας υγειούς σχέσης. Αν δεν έχεις αποδεχτεί τον εαυτό σου και δεν τον έχεις αγαπήσει, πώς θα μπορέσεις να μοιραστείς τον εαυτό σου με κάποιον άλλον; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα από μόνο του. Είναι όμως λογικό- εάν δεν μπορείς να ανεχτείς τον ίδιο σου τον εαυτό, πώς θα μπορέσεις να ανεχτείς έναν άλλον άνθρωπο; Αν δεν νιώθεις καλά και άνετα με τον εαυτό σου πώς θα το κάνει ο άλλος; Πρέπει να βρεθεί η σπάνια περίπτωση που ο άλλος θα είναι τόσο δυνατός ώστε να σε βοηθήσει να γιατρέψεις αυτά τα κομμάτια σου.

Να το πούμε αλλιώς, αν βρε παιδί μου δεν πατάς καλά στα ψυχολογικά πόδια σου, πώς θα αντιμετωπίσεις ψύχραιμα και λειτουργικά τα σκαμπανεβάσματα μιας νέας γνωριμίας; Εμένα αυτό με νοιάζει. Να μη σας τραβήξει κάπου σκοτεινά και πνιγηρά και τελικά σας ρίξει στα τάρταρα.

Πάμε τώρα στα πιο πρακτικά. Πες ότι με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας έχουμε τακτοποιήσει λίγο τα παραπάνω κι έχουμε βρει τα πατήματά μας με τον εαυτό μας. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε γνωριμίες. Θέλω να σκεφτείτε όλες τις επιλογές και τι σας ταιριάζει. Προτιμάτε να στέλνετε μηνύματα ή να την κατά μέτωπο live επίθεση; Είναι σημαντικό. Κάποια στιγμή ένας πελάτης μου είπε ότι ένιωθε πολύ άβολα με το να στέλνει μηνύματα σε εφαρμογές. Τον έβαλα να συγκρίνει πόσο δύσκολα εύρισκε τα μηνύματα σε σχέση με την προσωπική επαφή. Πάτησε τα γέλια και μου είπε «οκ, οκ τα μηνύματα». Αν νιώθετε άβολα με την προσωπική επαφή γιατί δεν έχετε πάρει το κολάι, κάντε εξάσκηση σε εφαρμογές, δηλώνοντας το ενδιαφέρον σας μόνο για χαλαρή κουβέντα στην αρχή και όπου βγει.

Από την άλλη στην προσωπική επαφή δεν χρειάζεται να ψάξετε να βρείτε την εξαιρετικά έξυπνη και πρωτότυπη ατάκα. Πραγματικά μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι απλό και όμορφο- ένα χαμόγελο μπορεί να σας φέρει πολλά οφέλη. Εάν έχετε βγει ραντεβού ή είστε σε μια παρέα που κάποιο άτομο σας ενδιαφέρει και δεν ξέρετε από που να το πιάσετε, ξεκινήστε την κουβέντα με κάποια ερώτηση που θα θέλατε να κάνουν σ’ εσάς. Ή δείξτε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντά και τη ζωή του- μην το παρακάνουμε και φανεί σα συνέντευξη, ναι;

Γενικά, για να το συνοψίσουμε θα έλεγα… τολμήστε. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα. πραγματικά. Εάν δεν βγει με κάποιο συγκεκριμένο άτομο, θα βγει με κάποιο επόμενο, που το πιθανότερο είναι ότι θα είναι πιο κατάλληλο απ’ ότι θα ήταν το πρώτο. Μην συμβιβάζεστε με κάποιον άνθρωπο μόνο και μόνο για να μην είστε μόνοι. Το ταίρι μας πρέπει να μας κάνει χαρούμενος, να μας ανεβάζει και να μας τραβάει προς τα πάνω. Θα έλεγα ότι αυτά είναι κάποια από τα πρέπει της λειτουργικής σχέσης.

Μπορείς να δεις το σχετικό επεισόδιο εδώ ! Μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο κανάλι για να ενημερώνεσαι για τα νέα βίντεο.