Αντιμετώπισε την Αναβλητικότητα!

You are currently viewing Αντιμετώπισε την Αναβλητικότητα!
antimetopose tin anavlitikotita

Πριν πεις ότι τεμπελιάζεις, ότι δεν έχεις πειθαρχία, σκέψου μήπως απλώς προσπαθείς να αποφύγεις μια άβολη ή δύσκολη κατάσταση. Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο … πονεί. 

Κι όχι μόνο για το γυμναστήριο…

Πολλές φορές μας κολλάνε την ταμπέλα του τεμπέλη, ή μπορεί και να την κολλάμε εμείς στον εαυτό μας, επειδή διστάζουμε να ξεκινήσουμε κάτι ή το τρενάρουμε μέχρι να φτάσουμε να το κάνουμε τελευταία στιγμή. Αυτή είναι η εκτίμηση με την πρώτη ματιά και το πάνω πάνω κείμενο. 

Ναι, αλλά εμείς έχουμε μάθει ότι ο άνθρωπος και μάλιστα ο ψυχισμός του, είναι λίγο πιο σύνθετα πράγματα. (Βασικά μπορεί και να είναι απλά κι εμείς να τα κάνουμε δύσκολα, αλλά το θέμα είναι ότι αυτό που φαίνεται, δεν είναι πάντα και το πραγματικό).

Πάμε να δούμε λίγο πιο βαθιά την κατάσταση. Το μυαλό μας δεν θέλει να μας ταλαιπωρήσει κάποιος εξωγενής παράγοντας- προτιμά να μας ταλαιπωρεί το ίδιο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Έτσι αρχίζει και βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό που θα μας «βασανίσει», ακόμα κι αν είναι για καλό μας. Έτσι βρίσκουμε πολλές δικαιολογίες για να μην πάμε στον οδοντίατρο. Μπορεί να σκεφτόμαστε ότι στο γυμναστήριο επειδή είμαστε πρωτάρηδες με παραπάνω κιλά θα μας κοιτάνε περίεργα. Τελείως τυχαία παραδείγματα και τα δύο. 

Και ναι, σου δίνω ότι το να νιώθεις ότι σε κοιτάνε ανήκει στην ομάδα συμπτωμάτων μιας αναγνωρισμένης φοβίας (της κοινωνικής φοβίας), αλλά και πάλι αν συμβαίνει μόνο στα δύσκολα και σ’ αυτά που θέλεις να αποφύγεις και όχι γενικά, τότε απλώς βρίσκεις μια δικαιολογία. 

Όπως και σε κάθε περίπτωση, έτσι και τώρα θέλουμε να βάλουμε μπροστά μας τη λογική. Να δούμε λίγο τι συμβαίνει, αλλά και ποιος είναι ο τελικός στόχος μας. Ναι, στο γυμναστήριο θα ζοριστώ, αλλά στο τέλος θα κάνω καλό στην υγεία μου. Ναι, στον οδοντίατρο μπορεί να πονέσω, αλλά θα με κάνει καλά και θα αποφύγω περισσότερα προβλήματα στη συνέχεια. 

Ας εξερευνήσουμε λίγο καλύτερα την ταμπέλα του τεμπέλη ή της τεμπέλας πριν την κολλήσουμε στον  εαυτό μας. Γιατί όχι απλώς μας κάνει κακό στο τι εικόνα δίνουμε, αλλά μας κάνει κακό και ψυχολογικά, καθώς αν αποδεχτούμε μια φορά μια ταμπέλα, θα συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε και να τη φοράμε «περήφανα». Το ίδιο και με τις δικαιολογίες. Είναι όντως έτσι όπως τα σκέφτομαι τα πράγματα ή προσπαθώ να αποφύγω κάτι;

https://www.youtube.com/watch?v=k-GzzrqMJUw

Ακολούθησε τις περιπέτειες μας εδώ !