Ο Λαγός και η Χελώνα της Στοχοθεσίας

You are currently viewing Ο Λαγός και η Χελώνα της Στοχοθεσίας
o lagos ke chelona tis stochothesias

Τις προηγούμενες μέρες ήμουν καλεσμένος στην εκπομπή «Πάρτε Θέση» με αφορμή την κυκλοφορία του Ημερολογίου 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου (μπορείς να το δεις εδώ). Κάποια στιγμή η υπέροχη παρουσιάστρια Χριστίνα Κανατάκη, αναφέρεται στον γνωστό μύθου του Αισώπου με το Λαγό και τη Χελώνα συνδέοντας τον άνθρωπο που προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του με τη Χελώνα- πάει αργά και σταθερά.

Κι έκανε πάρα πολύ καλά. Έτσι είναι και το βλέπω και στο γραφείο μου, με πελάτες που έρχονται και θέλουν να πετύχουν κάποιο στόχο τους. Πλέον μπορώ να τους εξηγώ καλύτερα τις δύο κατηγορίες έτσι ώστε να μπορέσουν να διορθώσουν τη συμπεριφορά που τους εμποδίζει.

Από τη μια έχουμε τους Λαγούς. Είναι αυτοί που θα βάλουν το στόχο και θα ξεκινήσουν με όλη την καλή διάθεση και όλη τους την ενέργεια. Όλα, πολύ, με τη μία. Και ναι αυτό είναι πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει στρατηγική- ή αν υπάρχει είναι προβληματική. Η υπερπροσπάθεια από την αρχή ή το να κάνουμε μη ρεαλιστικά πρώτα βήματα θέτει σε κίνδυνο το μακροπρόθεσμo στόχο μας.

Παράδειγμα: φοιτήτρια με την οποία σχεδιάσαμε το διάβασμα για την εξεταστική της. Μου λέει ότι θα ξυπνάει στις 8 για να είναι στις 9 στη βιβλιοθήκη να διαβάζει. Δεν μου συμφωνώ ιδιαίτερα, αλλά επιμένει ότι θα τα καταφέρει γιατί είναι αποφασισμένη. Μία εβδομάδα μετά, στη συνεδρία μας, μου λέει ότι δεν κατάφερε ποτέ να ξυπνήσει πριν τις 9.30, έτρεχε αγχωμένη να προλάβει να διαβάσει και όλο αυτό φυσικά την επηρέασε και μείωσε την απόδοσή της ολόκληρη την εβδομάδα. Σταμάτησε να έχει μεγάλη διάθεση να διαβάσει και να μείνει προσηλωμένη στο στόχο της.

Σαν το Λαγό κι αυτή ξεκίνησε δυναμικά και μετά άρχισε να ενδίδει στους αντιπερισπασμούς. Τελικά ο στόχος της δεν επιτευχθεί- τουλάχιστον για εκείνη την εβδομάδα. Έτσι αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη «ρεαλιστικά» όταν οργανώναμε τα βήματά της. -Τι ώρα θα ξυπνήσεις; -8.30. -Ρεαλιστικά; -9.30. Οπότε μεταφέραμε όλη τη μέρα του διαβάσματος για να ταιριάζει στις δικές τις ανάγκες. Έτσι έγινε πιο αποδοτική στο διάβασμα και πέτυχε τον στόχο της.

Από την άλλη υπάρχουν οι Χελώνες– έχουν αργό, σταθερό ρυθμό, σίγουρο βήμα και το βλέμμα προσηλωμένο στο έδαφος (στα βήματα και στη διαδικασία). Ακριβώς έτσι πρέπει να λειτουργούμε κι εμείς με τα πλάνα και την οργάνωσή μας. Δεν βιάζεται να φτάσει, κάνει ότι μπορεί με τους ρυθμούς που της ταιριάζουν και τερματίζει πρώτη.

Τι μαθαίνουμε, λοιπόν, από την μεταφορά του μύθου στη στοχοθεσία; Ότι για να ορίσουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να φερθούμε όπως τη Χελώνα. Το «κεφάλι» μας πρέπει να είναι στο στόχο. Τα βήματα μας να είναι ρεαλιστικά και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς το στόχο . Δεν θέλουμε να είμαστε και να λειτουργούμε σαν το Λαγό- σαν ένα πυροτεχνήματα, να τα δίνουμε όλα με τη μία και μετά να ξεμένουμε από ενέργεια, προσήλωση και αντοχή.

Γι΄αυτό πάρε μία ανάσα, βάλε ρεαλιστικά στάδια, ξεκίνα με υπομονή και κατέκτησε τους στόχους σου!