Ο «Φόβος» του γυμναστηρίου είναι κάτι που καταδιώκει πολλούς από εμάς. Θα πάω στο γυμναστήριο και οι πιο έμπειροι θα με κοιτάνε. Θα κάνω πολύ ατσούμπαλες κινήσεις και θα με κοροϊδεύουν. Προλαβαίνω να πηγαίνω μόνο δύο φορές τη βδομάδα οπότε δεν έχει νόημα να πηγαίνω. Είναι πολύ ακριβά… είναι πολύ βαρετά… δεν μου αρέσει το γυμναστήριο… και πολλά πολλά άλλα.
Λυπάμαι που σου το λέω, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι δικαιολογίες. Και σου το λέω και από προσωπική εμπειρία. Ναι, δε λέω κάποια μπορεί να τα βιώνεις όντως, όπως το ότι μπορεί να σε κοιτάνε ή να νιώθεις άβολα. Ακόμα κι αυτά, όμως, τα βλέπεις με αυτό τον τρόπο γιατί έτσι… έμαθες. Μαζί μπορούμε να τα βάλουμε λίγο σε μία τάξη.
Πριν ξεκινήσουμε να σου πω το εξής, που ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Στο μυαλό σου τα κάνεις χειρότερα! Πήγαινε στο γυμναστήριο της γειτονιάς σου και ζήτα πληροφορίες. Όσο τρομακτικό κι άβολο αν φαίνεται στο μυαλό σου, υπολόγιζε ότι θα έιναι πολύ λιγότερο στην πραγματικότητα. Δοκιμασμένο από πελάτη μου που αγχωνόταν στην ιδέα να πάει. πήγε μόνο και μόνο για να μου κάνει το χατίρι και μου είπες την ίδια διαπίστωση.
Ας δούμε όμως κάποιες από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες.
Θα με κοιτάνε: εάν περιμένεις όλα τα βλέματα να είναι πάνω σου, ε, θα είναι. Κι αυτό γιατί θα ψάχνεις μέσα στα δεκάδες βλέμματα του γυμναστηρίου ποιο θα στραφεί έστω και φευγαλέα κατά πάνω σου για να δικαιολογήσεις την εδραιωμένη ιδέα που έχεις. Εσύ, όπως και να χει έχεις να κάνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο εκεί μέσα (το ίδιο και αυτοί οπότε το πιθανότερο είναι να είναι απασχολημένοι με τις ασκήσεις τους). Βάλε τη μουσική που σου αρέσει κι επικεντρώσου στην άσκηση που έχεις να εκτελέσεις. Αν δεν ξέρεις κάτι, ρώτα κάποιον γυμναστή. Είναι η δουλειά του. Και περνάμε στο επόμενο θέμα…
Θα γίνω ρεζίλι (αν κάνω γκάφα, αν ρωτήσω το γυμναστή κτλ…): Κανείς δεν γεννήθηκε με την απόλυτη γνώση του γυμναστηρίου, των περίπλοκων μηχανημάτων και το πώς να συμπεριφέρεται στο γυμναστήριο. Όλοι από κάπου ξεκίνησαν, μίλησαν με ειδικούς, ζήτησαν τη γνώμη γυμναστών και πήραν συμβουλές από άλλους αθλούμενους. Μην ντρέπεσαι. Όλοι υπήρξαμε αρχάριοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αν δεν ξέρεις πώς να κάνεις μία άσκηση, μίλα μ’ έναν γυμναστή. Να είσαι ευγενικός και τυπικός, να ακολουθείς το πρόγραμμά σου και για ότι δεν ξέρεις ρώτησε.
Μα δεν προλαβαίνω: Σε μεγάλες πόλεις υπάρχουν γυμναστήρια που είναι ανοιχτά όλο το 24ωρό. Τα περισσότερα ανοίγουν πολύ νωρίς και κλείνουν πολύ αργά. Ξύπνα λίγο νωρίτερα και πήγαινε πριν τη δουλειά, ή πήγαινε στο κλείσιμο αν είσαι βραδινός τύπος. Υπάρχουν εργαζόμενοι που ξυπνάνε από τις 6 για να πάνε για προπόνηση στις 8 και να πάνε στη δουλειά τους μετά. Βρες την ώρα που σε βολεύει και κάνε την συνήθεια. Αν μου πεις ότι δεν βρίσκεις ούτε ένα δίωρο μια φορά την εβδομάδα, τότε πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση σε άλλο επίπεδο (θέμα με τα όρια και την οργάνωση μυρίζομαι…).
Μα μόνο μία φορά;: Ναι μόνο μία φορά. Από το ολότελα… Άσε που αν το κάνεις συστηματικά θ’ αρχίσεις να πηγαίνεις και δεύτερη… και μετά τρίτη. Και τρείς είναι ένας καλός αριθμός. Κάπως έτσι την πατήσαμε όλοι.
Είναι βαρετά: Γιατί δεν έχεις βρει τον κατάλληλο γυμναστή και την κατάλληλη μέθοδο γυμναστικής. Ελεύθερα βάρη, γιόγκα, πιλάτες, μηχανήματα, ομαδικά τμήματα, ζούμπα, χορό, κολύμβηση. Πειραματίσου και βρες αυτό που σου ταιριάζει.
Είναι ακριβά: Δημοτικά γυμναστήρια, γήπεδα, περπάτημα στην παραλία/στη φύση. Κι αυτό γυμναστική είναι.
Στόχος: Από τα πιο σημαντικά. Όπως μπορεί να έχεις διαβάσει σε άλλα άρθρα μου ή στο Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου, ο Στόχος πρέπει να έχει συγκεκριμένες ποιότητες- τις οποίες μπορείς να δεις εδώ. Οπότε φρόντισε ο στόχος σου να είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα σου. Αν δεν πήγες ποτέ πριν γυμναστήριο, δεν θα ξεκινήσεις να πηγαίνεις κάθε μέρα όλη την εβδομάδα. Αν είσαι βραδινός τύπος, δεν θα σου ταιριάζει να σηκωθείς στις 7 για να τρέχεις. Αν κάνεις κάτι που πάει κόντρα στους ρυθμούς και στην προσωπικότητά σου, θα το βαρεθείς και θα τα παρατήσεις. Μίλα και πάλι μ’ έναν γυμναστή και βγάλτε μαζί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα. Μην πας να το παρακάνεις με τα βάρη από την αρχή. Θα εξοντωθείς και θα τα παρατήσεις. Αργά και σταθερά για να πας μακριά.
Σήκω, λοιπόν, από τον καναπέ σου. Ξεβολέψου! Βγες έξω και βρες τι σου ταιριάζει. Μην το κάνεις μόνο επειδή το «λένε» οι instagrammers, κάν’ το για την υγεία σου. Τόλμησε και μπες σ’ ένα γυμναστήριο, έστω για πληροφορίες- είναι λιγότερο τρομακτικό απ’ όσο το φαντάζεσαι. Μίλα με κάποιον γυμναστή και άκου αυτά που έχει να σου πει. Αν δεν σου ταιριάζει, βρες κάποιον άλλο. Βάλε μικρούς και εύκολους στόχους για να τα καταφέρεις.
Νίκησε το Φόβο του Γυμναστήριου!