Αν ένας «φίλος» σε γεμίζει τοξικότητα αντί υποστήριξη, βάλε τα όρια σου, προστάτεψε τον εαυτό σου και επαναπροσδιόρισε τη σχέση σας!
Θεωρητικά τους φίλους τους διαλέγουμε για να γίνουν η νέα μας οικογένεια. Άρα θα έπρεπε να είναι άτομα που μας αγαπούν, μας στηρίζουν και γενικά είναι εκεί για να εμάς.
Κι όμως, δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Κάποιοι φίλοι μπορούν να είναι τοξικοί και να μην το πάρουμε χαμπάρι. Ή μπορεί να καταλαβαίνουμε ότι κάτι πάει στραβά, αλλά να μην μπορούμε να πούμε τι ακριβώς είναι αυτό.
Οι τοξικές συμπεριφορές συνήθως έχουν μέσα τους ζήλια, θυμό, κακία, κτητικότατα. Ένας τοξικός φίλος θα έχει πάντα δίκαιο, θα έχει πάντα μεγαλύτερο πρόβλημα από σένα και φυσικά οι δικές σου επιτυχίες δεν αξίζουν τίποτα. Γενικά, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σε μειώσει. Μπορεί να χαρεί με τη χαρά σου (και καλά) αλλά μετά από λίγο θα σου τη δηλητηριάσει. Δεν θα έχεις ποτέ την ευκαιρία να συζητήσεις ένα δικό σου πρόβλημα γιατί θα έχει εκείνος ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα που θα είναι, εννοείται, πιο σημαντικό από το δικό σου. Τώρα αν έχει και δραματικά στοιχεία, κοινώς είναι drama queen, η κατάσταση χειροτερεύει. Μιλάμε για μίρλα και κακία διαρκείας.
Το καλό είναι ότι, όπως και στις περισσότερες καταστάσεις, μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό.
Το βασικότερο είναι να βάλεις όρια. Εξήγησε ήρεμα και ωραία πώς είναι η κατάσταση, τι σ΄ ενοχλεί και τι θα ήθελες να βελτιώσει η άλλη πλευρά για να έχετε μια πιο όμορφη και λειτουργική σχέση. Ναι, έχεις κάθε δικαίωμα να πεις την γνώμη σου. Αν δεν εισακουστείς… ίσως θα έπρεπε να επαναξιολογήσεις αυτή τη σχέση.
Μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις μικρά λευκά ψεματάκια, ξέρεις είναι τα ψέματα που δεν βλάπτουν κανένα, αλλά ίσα ίσα μπορούν να προστατέψουν. Βρες μερικές δικαιολογίες να έχεις πρόχειρες αν δεν θέλεις να συναντήσεις ή να μιλήσεις μ’ αυτόν τον φίλο.
Αν δεν σου δίνει χρόνο να συζητήσεις τα δικά σου προβλήματα, διεκδίκησέ τον. Πρότεινε να το πηγαίνετε εναλλάξ και να συζητάτε τα προβλήματά σας μια ο ένας και μια ο άλλος «φίλος»- να μοιράζεται ο χρόνος και οι συμβουλές… λέμε τώρα.
Αν συνεχίζει να σε μειώνει σκέψου ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και πόσο αξίζει η γνώμη του για σένα. Σε μειώνει για την προαγωγή που πήρες, σκέψου λίγο, μήπως είναι ένας άνθρωπος σε μια δουλειά που σιχαίνεται ή που παλεύει με την ανεργία; Αν ναι, μπορούμε να καταλάβουμε λίγο περισσότερο την συμπροφορά του. Όχι για να δώσουμε συγχωροχάρτι, (όλοι έχουμε τα θέματά μας, αλλά κοιτάμε να τα λύσουμε), αλλά για να δούμε την πραγματική αξία της πηγής αυτής της κριτικής.
Μια λειτουργική σχέση είναι δούνε και λαβείν και με σιγουριά σου λέω, ότι έχεις κάθε δικαίωμα να διεκδικήσεις το… «λαβείν» καθώς και την επιλογή να αλλάξεις ή και να τερματίσεις μια σχέση που σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Ακολούθησε τις περιπέτειες μας εδώ !