Άδραξε… τη Σωστή Διατροφή! με την Αλεξάνδρα Μηλιώτη

You are currently viewing Άδραξε… τη Σωστή Διατροφή! με την Αλεξάνδρα Μηλιώτη
adraxe ti sosti diatrofi

Υπάρχει κατάλληλη χρονική στιγμή για να ξεκινήσεις δίαιτα;
Πολλοί βάζουμε στους στόχους της νέας χρονιάς να χάσουμε βάρος ή να φτιάξουμε το σώμα που ονειρευόμαστε. Άλλοι πάλι, λένε ότι ξεκινάνε δίαιτα από Δευτέρα. Η κατάλληλη στιγμή, είναι όταν είσαι έτοιμος, και αυτή μπορεί να είναι τώρα! Όμως, μην πιέζεις τον εαυτό σου αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις στα σοβαρά την προσπάθειά σου. Όταν ξεκινάς την προσπάθειά σου για οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα σου, κάτσε και σκέψου: «Τι θέλω να πετύχω;», «Γιατί θέλω να το πετύχω;», «Είναι ρεαλιστικός ο στόχος μου;», «Τι θα χρειαστεί να κάνω;», «Ποια είναι τα βήματα;». Αν αποφασίσεις ότι χρειάζεται να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, στην προκειμένη περίπτωση διαιτολόγο-διατροφολόγο, βεβαιώσου ότι αυτός που θα επιλέξεις είναι καταρτισμένος (πτυχιούχος) επαγγελματίας και δεν έχει απλά παρακολουθήσει σεμινάρια από μη πιστοποιημένους φορείς ή ακόμα χειρότερα, μη θεωρείς ειδικό τη φίλη σου που σου προτείνει να κάνεις το κόλπο που έκανε κι αυτή και κατάφερε να χάσει 10 Κιλά! Δεν είναι όλα για όλους!

Ο «κατάλληλος διαιτολόγος» δεν είναι ένας, αλλά σίγουρα θα βρεις αυτόν που ταιριάζει στη φιλοσοφία και τις ανάγκες σου. Το σίγουρο είναι ότι «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι» που λέει και η παροιμία. Δηλαδή αν κάποιος υπόσχεται ότι θα χάσεις γρήγορα, και χωρίς κόπο πολλά κιλά (ειδικά αν σου προτείνει και περίεργα σκευάσματα), πιθανώς η μέθοδος που χρησιμοποιεί δεν είναι αξιόπιστη και ίσως είναι ακόμα και επικίνδυνη.

Όλα θέλουν το χρόνο τους, το ίδιο και η αλλαγή στο σώμα σου. Για να πετύχει λοιπόν, ΜΟΝΙΜΑ η αλλαγή, άρχισε σιγά σιγά να αλλάζεις τις διατροφικές σου συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Μην φοβάσαι! Δεν εννοώ να μην ξαναφάς τη σοκολάτα που λιγουρεύτηκες ή εκείνο το κομμάτι από την πίτσα που παρήγγειλε η παρέα σου. Βάλε το μέτρο στην καθημερινότητά σου, περιόρισε τις ποσότητες του φαγητού σου, φάε φρούτα και λαχανικά, ασκήσου και πιες νερό. Και προς Θεού! Μην παραγγέλνεις κάθε μέρα επειδή δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις. Υπάρχουν και γρήγορες λύσεις. Έτσι, όταν πραγματικά θες να φας κάτι «απαγορευμένο» μπορείς. Κανείς δεν πάχυνε επειδή έφαγε ένα πιτόγυρο, όταν σε γενικές γραμμές τρέφεται σωστά. Κι αν «παραστρατήσεις» και νομίζεις ότι χάλασες τη δίαιτα, ΟΧΙ!!! Συνέχισε σαν να μην έγινε τίποτα.
Η πιο πετυχημένη πρακτική, αυτή που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι αυτή που δεν απαγορεύει τίποτα και δεν εμπεριέχει στερήσεις, Η στέρηση είναι αναπόφευκτο ότι θα οδηγήσει σε παραίτηση. Και τότε θα ανοίξεις το ψυγείο και θα φας ό,τι βρεις μπροστά σου. Και τότε, θα πάρεις πίσω όλα τα κιλά που έχασες, αν όχι και παραπάνω. Έτσι γίνεται, όταν δεν είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, όταν στερούμαστε τις αγαπημένες μας συνήθειες και όταν δεν ξέρουμε το κίνητρό μας, ή αυτό δεν είναι πολύ ισχυρό.

Ποιo είναι όμως, το σωστό κίνητρο; Για τον καθένα μας, είναι διαφορετικό. Το πιο ισχυρό βέβαια, είναι όταν το κίνητρό σου, είναι εξαιτίας ενός θέματος υγείας. Αλλά μπορεί να είναι και θέμα ψυχολογίας, ή εικόνας σώματος. Κανένα κίνητρο δεν είναι λάθος. Πολλές φορές όμως, παρασυρόμαστε από εικόνες σώματος στα Social Media. Εκεί όλες και όλοι έχουν αδύνατο και γυμνασμένο σώμα. Σκέφτηκες ότι συνήθως είναι προϊόν επεξεργασίας ή στάσης σώματος; Κι αν όχι, αν είναι πραγματικό, το άτομο αυτό έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, έχει αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και γυμνάζεται για χρόνια. Δεν το κατάφερε σε μια εβδομάδα.
Γι’ αυτό μην παρασύρεσαι από ότι βλέπεις. Πίστεψε στον εαυτό σου, αγάπησε το σώμα σου και φρόντισέ το. Κάνε ό,τι καλύτερο για αυτό, γιατί θα είναι πάντα εκεί… ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Μηλιώτη Αλεξάνδρα
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Το άρθρο βασίζεται στη συζήτηση που είχαμε με την Αλεξάνδρα στην εκπομπή #Άδραξε. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ.

Βρείτε την Αλεξάνδρα στο Facebook και στο Instagram.