Ναι και φυσικά πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες και πολλές φορές θα πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν, όμως πρέπει να ακούμε και τα θέλω μας. Να μάθουμε να αξιολογούμε, να κατηγοριοποιούμε και να πράττουμε αναλόγως.
Θα ξεκινούσα λέγοντας ότι τα πρέπει είναι λίγο πιο ξεκάθαρα από τα θέλω ως προς το ποιος τα θέτει. Αλλά τελικά αυτό είναι λάθος. Πολλές φορές ένα πρέπει νομίζουμε ότι μας το βάζει η οικογένειά μας π.χ. αλλά τελικά μπορούμε να το βάλουμε μόνοι μας βασιζόμενοι σε μια παρερμηνεία των λόγων της οικογένειας. Το ίδιο και με τα θέλω- μπορεί να νομίζουμε ότι το θέλουμε εμείς, όμως μπορεί να είναι η φωνή της μαμάς ή του μπαμπά που έχει γίνει τόσο κτήμα μας και δεν μπορούμε να την ξεχωρίσουμε.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, πρέπει να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας δεκατέσσερα. Πρέπει να εξερευνήσουμε την πηγή του θέλω και του πρέπει για να δούμε πόσο σωστή κι αντικειμενική είναι. Παράδειγμα, θέλω όντως να γίνω δικηγόρος ή είναι η πλύση εγκεφάλου της μητέρας μου; Πρέπει όντως να δανείσω σ’ έναν γνωστό μου ένα τεράστιο ποσό επειδή μου το ζήτησε και το έχω στην άκρη ή μ’ έχει επηρεάσει η γιαγιά μου και η κοινωνία πάνω στο θέμα, πρέπει να βοηθάμε τους άλλους; (Μην παρεξηγηθώ, εννοείται ότι είναι ωραίο να βοηθάμε τους άλλους, αλλά με όρια… τόσο όσο).
Το λες λίγο και μια ψυχαναλυτική βουτιά. Αλλά πρέπει να γίνει. Έχουμε πει ότι χρωστάμε στον εαυτό μας να μας φροντίζουμε- κι αυτό σημαίνει να ακούμε τις επιθυμίες μας και να προσπαθούμε να τις πραγματοποιήσουμε. Τι μας εμποδίζει; Οι διάφορες φωνούλες που ακούμε κι έχουν τη μορφή του πρέπει. Για παράδειγμα, θέλω να πάω διακοπές αλλά… «δεν πρέπει να πας μόνος, τα ταξίδια είναι ωραία με παρέα», «Single θα πας καλοκαιριάτικα στο νησί; Δεν πρέπει να έχει και κάποια σχέση;»
Και τι είναι όλα αυτά; Κοινωνικά στερεότυπα που δεν μας προσφέρουν απολύτως τίποτα και ίσα ίσα μας περιορίζουν. Πολλές φορές μπορεί να είναι κι ένας φόβος που μας κρατάει από το να κυνηγήσουμε τα όνειρα και τα θέλω μας. Ο οποίος φόβος μεταμφιέζεται σε πρέπει για να είναι πιο δυνατό το κράτημά του. Και τι είναι τα πρέπει; Βαθιά ριζωμένες απόψεις που πολύ συχνά μπορεί να είναι λάθος. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά. Να πάρουμε το πρέπει να το μελετήσουμε, να δούμε ποια είναι η λογική του βάση, αν μας βοηθάει ή αν μας κάνει κακό, εάν κάνει κακό σε κάποιον άλλον κι αν μπορούμε να το αποφύγουμε, να το διαπραγματευτούμε ή αν πρέπει να το φέρουμε εις πέρας όπως ακριβώς είναι.
Επανεξέτασε τα πρέπει, αλλά και τα θέλω σου, και φρόντισε να κάνεις αυτό που σε βοηθάει και σου προκαλεί χαρά.
Ακολούθησε τις περιπέτειες μας εδώ !