Προτεραιότητες

You are currently viewing Προτεραιότητες
protereotites

Προτεραιότητες

Με τη λέξη προτεραιότητες εννοούμε δύο πράγματα: α) τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε κάτι (χρονική ακολουθία) και β) τα σημαντικά κομμάτια της ζωής μας (επένδυση χρόνου). Όπως βλέπουμε, και τα δύο σχετίζονται με τον χρόνο, και τι είναι ο χρόνος στο ταξίδι μας για τον στόχο; Ένα όπλο. Όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην επιθυμία μας, ενώ με τον λάθος τρόπο μας σαμποτάρει. Και οι δύο έννοιες είναι σημαντικές γιατί πρέπει να επενδύεις σωστά τον χρόνο στο στόχο σου και πρέπει να βάλεις σε σωστή σειρά τα βήματα για να φτάσεις εκεί που θέλεις.

Σε κάθε δουλειά, με ό,τι κι αν ασχολούμαστε υπάρχει μια χρονική ακολουθία. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό γίνεται πρώτο και τα άλλα ακολουθούν. Τι πρέπει να γίνει πρώτο και τι δεύτερο; Πόσο χρόνο αφιερώνεις σε κάθε δραστηριότητα/ κίνηση που κάνεις; Είναι σωστός; Πάμε να δούμε…

Τι θα γίνει αν δεν έχω σωστές προτεραιότητες; Αν πάω να βάλω ταχύτητα χωρίς να πατήσω τον συμπλέκτη; Αν ρίξω στο τηγάνι τ’ αυγά και βάλω λάδι μετά; Υπάρχει μια λογική συνοχή στις κινήσεις μας. Το ένα πόδι μετά το άλλο για να οδηγηθούμε στον στόχο μας. Είναι, ουσιαστικά, οι μικροί στόχοι μας τους οποίους μαζεύουμε σιγά σιγά για να φτάσουμε στον μεγάλο και βασικό στόχο. Εφόσον θέλω να χάσω κιλά και αποφασίζω να πάω σε διατροφολόγο, πρώτα θα πάρω την διατροφή που θα μου βγάλει και μετά θα πάω για ψώνια. Αλλιώς, παίζει απλώς να ξοδέψω χρήματα σε φαγητά που δεν κάνει να φάω.

Άρα, βάζω το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και ξεκινάω να περπατάω πάνω στο, δρόμο που έχω χαράξει με τη στοχοθεσία μου, για να φτάσω στον προορισμό μου. Αυτές είναι οι προτεραιότητες σε σχέση με τον στόχο. Υπάρχουν, όμως, και οι γενικότερες προτεραιότητες της ζωής μας- το τι είναι πιο σημαντικό για μας. Ουσιαστικά το πόσο χρόνο επενδύουμε σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας. Και φυσικά είναι σημαντικό αυτό κι έχει θέση σ’ ένα τέτοιο ημερολόγιο οδηγό. Αν δεν είμαι ικανοποιημένος από το χρόνο που επενδύω σε κάποιον τομέα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχω ισορροπίαν και άρα για ποια στοχοθεσία μιλάμε αν δεν έχω τακτοποιήσει τα βασικά.

Όταν ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητες της ζωής σου, θα μπορέσεις να σχεδιάσεις καλύτερα το πλάνο δράσης σου. Να βάλεις όλα σου τα όπλα σε τάξη και να αξιοποιήσεις σωστά όλα σου τα εφόδια (χρόνο, χρήμα, ενέργεια). Αφού ξεκαθαρίσεις πόσο χρόνο αφιερώνεις στους διάφορους τομείς της ζωής σου, βάλε κάτω τον στόχο σου για να δεις την χρονική ακολουθία. Τι πρέπει να γίνει πρώτο και τι δεύτερο. Μη διαστάσεις να σπάσεις τον βασικό στόχο σε μικρότερους, για να σε βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Ένα βήμα τη φορά και πάντα μικρά βήματα (baby steps).

Χοντρικά μπορούμε να χωρίσουμε τη ζωή μας σε 4 τομείς: σχολείο/ εργασία, ερωτική ζωή, οικογένεια/ φίλοι, διασκέδαση. Μια καλή άσκηση είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο ή απλές σημειώσεις με το πόσο χρόνο επενδύεις την ήμερά ή την εβδομάδα σε κάθε τομέα καθώς και την ικανοποίηση που θα σου δώσει αυτό. Μετά την επένδυση θέλω να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα. Πήρες όση ικανοποίηση περίμενες; Άξιζε η ικανοποίηση τον χρόνο που επένδυσες; Μία καλή επένδυση έχει ισορροπία μεταξύ χρόνου και ικανοποίησης. Αν κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να επαναδιαπραγματευθείς τον χρόνο που επενδύεις. Ίσως θα έπρεπε να αφιερώσεις λιγότερο χρόνο να κάνεις το ταξί σε όλη σου την οικογένεια, και περισσότερο χρόνο στη σχέση σου. Λιγότερο χρόνο στη δουλειά σου και περισσότερο στη διασκέδαση (ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό, πίστεψέ με). Όλα είναι θέμα ισορροπίας. Και η ισορροπία αυτή βασίζεται στις δικές σου αξίες, αξιώσεις και στόχους.

Μην ξεχνάς, κάνε αυτή την άσκηση όποτε νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου, μπορεί να έχει χαλάσει πάλι η ισορροπία. Οι προτεραιότητες δεν είναι σταθερές. Αλλάζουν βάση των ενδιαφερόντων και των αναγκών μας. Μη σου φανεί περίεργο αν αντιστραφεί η σειρά. Αξιολόγησε, σχεδίασε και φτιάξε τη λίστα σου όπως σου αρέσει.

 

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου

Αγόρασε το Ημερολόγιο από εδώ: https://iwrite.gr/bookstore/calendar2020/