#Ζήσε_Θετικά: Θυμός, μέρος β’

You are currently viewing #Ζήσε_Θετικά: Θυμός, μέρος β’
zise thetika thymos

Θυμός μέρος δεύτερο, λοιπόν. Αφού είδαμε τι είναι αυτό το κόκκινο συναίσθημα και γιατί θυμώνουμε, πάμε να δούμε τι δεν είναι ο Θυμός καθώς και μερικά tips για το πώς να τον αντιμετωπίσουμε.

Ο Θυμός…

Δεν είναι τρόπος να εκτονώσεις και να μειώσεις το στρες ή τον εκνευρισμό σου                Το να γκρινιάξεις, δεν θα αλλάξει αυτό που σε θυμώνει, κι έτσι εσύ θα έχεις απλώς σπαταλήσει ενέργεια σε κάτι ανώφελο. Κι έτσι ο θυμός απλώς θα φέρει περισσότερο θυμό και αυτό γίνεται ως εξής: μιας και η έκφραση του θυμού δεν μειώνει τον εκνευρισμό σου, αυτό από μόνο του θα σε εκνευρίσει περισσότερο και θα αυξήσει το στρες σου. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο θυμό και σε μεγαλύτερη ανάγκη να «διορθώσεις τον κόσμο» κάτι που δεν θα γίνει και αυτό απλώς θα τα κάνει όλα χειρότερα. Και μιας και το αναφέραμε…

Δεν αλλάζει τον κόσμο, ούτε πολεμά την καταπίεση

Ο Θυμός θα οδηγήσει σε μια αρκετά επιθετική συμπεριφορά και αυτό θα προκαλέσει πάλι κάποιο κακό. Άρα θα κάνουμε κάποιο λάθος. Άρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα λάθος για να διορθώσουμε άλλο λάθος; Πόσο λάθος είναι αυτό; Άσε που μπορεί να καταλήξεις να είσαι χειρότερος από τον προηγούμενο «τύραννο» στην προσπάθειά σου να πολεμήσεις την «τυραννία».

Δεν είναι κίνητρο

Ούτε για τον εαυτό μας, αλλά ούτε και για τους άλλους. Ο Θυμός δεν είναι κίνητρο για μας- μπορούμε να βρούμε πολύ καλύτερα κίνητρα. Αντίθετα είναι κάτι που εύκολα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο μας και να κάψει εμάς και τους άλλους. Τώρα για να είναι κίνητρο για τους άλλους… όχι. Μπορεί αρχικά να τους τρομάξεις και να τους εξαναγκάσεις να κάνουν το δικό σου, αλλά στο τέλος θα μείνεις μόνος σου.

Δεν είναι υγιές συναίσθημα.

Έχουμε άλλα συναισθήματα λιγότερο καταστροφικά από τον θυμό. Την ενόχληση, τον εκνευρισμό, τη δυσαρέσκεια. Ας τα εξερευνήσουμε σιγά σιγά κι ας μάθουμε να αντικαθιστούμε με τον καταστροφικό θυμό με κάποιο από αυτά.

 

Τι μπορεί να είναι ο θυμός:

Απαιτητικότητα

Αν δεν απαιτούσες να γίνει κάτι όπως το θέλεις, δε θα θύμωνες όταν αυτό δε γινόταν. Σωστά;

Χειρισμοί

Όταν θυμώνεις και ουρλιάζεις και αναγκάζεις άλλους να κάνουν αυτό που θέλεις είναι ουσιαστικά ένα χειριστικό εργαλείο στο να πάρεις αυτό που θέλεις. Όχι πριγκίπισσά, δεν γίνονται όλα όπως τα θέλεις. Καλύτερα να αποδεχτείς ότι δεν μπορείς να απαιτείς από τους άλλους πάρα να τους ελέγχεις και να μείνεις μόνη στο τέλος

 

 

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Βεβαίως όταν ουρλιάζεις, ορίζεσαι, δίνεις ολόκληρη παράσταση για να περάσει το δικό σου και τελικά από φόβο στο δίνουν νιώθεις ότι σου ανήκει ο κόσμος. Μόλις περάσει αυτή η στιγμή και δεις ότι τελικά δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα και ότι ο θυμός ήταν κάτι το πρόσκαιρο, ε… δε θα είναι το καλύτερο για την αυτοπεποίθησή σου τελικά.

Φόβος

Ναι, πίσω από τον θυμό κρύβεται ο φόβος. Ότι κάποιος θα σε προσβάλει, ότι θα απαιτήσει από σένα, ότι με κάποιο τρόπο θα πληγωθείς κι έτσι αντί να μείνες ευάλωτος, θα θυμώσεις και θα επιτεθεί πρώτος. Γι’ αυτό λέμε ότι όποιος θυμώνει δεν είναι ο δυνατός, αλλά ο αδύναμος, γιατί ακριβώς κρύβει τις αδυναμίες του αντί να τις λύσει.

Φανατισμός

Και δικτατορία… τι άλλο να πούμε; Θυμωμένοι άνθρωποι που δεν έγινε το δικό τους…

Παλιμπαιδισμός

Χτυπάς το πόδι κάτω και περιμένεις να γίνει το δικό σου. Αμ δε… αν στο έκαναν αυτό οι γονείς σου μικρό, δε σου φταίμε τώρα εμείς οι υπόλοιποι που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σου κάνουμε τα γούστα.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε το θυμό μας

Φιλοσόφησε το λίγο

και κάνε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου. Γιατί πρέπει οι άλλοι να κάνουν αυτό που θέλεις εσύ; Τι το ανώτερο έχεις από τους υπόλοιπους ανθρώπους; Όντως τώρα, οι άλλοι δεν μπορούν να είναι διαφορετικοί από σένα; Γιατί γι’ αυτό θυμώνεις, επειδή οι άλλοι έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων από σένα.

Αποδέξου την ανθρώπινη φύση σου και συγχωρέσε τον εαυτό σου- και τους άλλους

Είσαι άνθρωπος και θα κάνεις λάθη. Δεν είσαι τέλειος. Και θα θυμώσεις και θα βριστείς, αλλά δεν θα πέσεις και σε κατάθλιψη γι’ αυτό. Έγινε ένα λάθος και θα προσπαθήσεις να μη το επαναλάβεις. Όχι να αυτομαστιγώνεσαι κάθε μέρα γι’ αυτό. Δεν θα λύσεις τίποτα μ’ αυτό τον τρόπο. Άφησε περιθώριο λάθους

Χαμήλωσε τη φωνή σου

Θα σε ηρεμίσει και θα χαλαρώσει λίγο τους άλλους

Γίνε ξεροκέφαλος για το καλό σου

Απλώς μουλάρωσε και πες δε θα θυμώσω. Και ότι ακόμα και να θυμώσω δεν θα μου… θυμώσω. Είναι το περιθόριο λάθους που λέγαμε.

Επικοινώνησε

Αντί να θυμώνεις και να κάνεις σαν πεντάχρονο επικοινώνησε με τον άλλο. Με χαμηλή φωνή και με δουλεμένο το φιλοσοφικό κομμάτι, ότι δεν είσαι ανώτερος και ότι οι άλλοι μπορούν να σκέφτονται διαφορετικά, εξήγησε τι είναι αυτό που σ’ ενοχλεί και μπείτε σε έναν ήρεμο διάλογο. Εάν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να χειριστείς κάτι τέτοιο τότε φύγε. Βγες μια βόλτα ηρέμησε και προσπάθησε πάλι. Ή κάνε το ίδιο όταν ο άλλος είναι έξαλλος και δεν μπορείτε να συζητήσετε. Πες ότι θα κάνετε επόμενη προσπάθεια όταν είναι πιο ήρεμος.

Και φυσικά μπορείς να δεις το επεισόδιο εδώ! Μην ξεχάσεις να κάνεις Εγγραφή για να ενημερώνεσαι για τα νέα βίντεο!