Ας μιλήσουμε για νέα ξεκινήματα…

You are currently viewing Ας μιλήσουμε για νέα ξεκινήματα…
milisoume gia nea xekinimata

Νέο έτος! Νέα Χρονιά, Νέα Ξεκινήματα!

Αρχικά να πω, καλή χρονιά! Έφυγε το 2020 κι όλοι μαζί ελπίζουμε το 2021 να είναι καλύτερο από πολλές πλευρές. Κι ενώ, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να επηρεάσουμε την έκβαση του έτους, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να μας βρει το 2022 σε ακόμα καλύτερη κατάσταση. Εδώ θα βρεις έναν θεωρητικό οδηγό για να σε προετοιμάσει για τις αλλαγές και τα νέα ξεκινήματα, πάνω στα οποία μπορείς να δομήσεις τον δικό σου Χάρτη Εξέλιξης- φυσικά, θα χαρώ να σε βοηθήσω και να τον φτιάξουμε παρέα.

Αρχικά, θέλω να έχεις υπόψη σου ότι για να κάνεις οποιαδήποτε νέα αρχή πρέπει να δεσμευτείς σε αυτό που πας να κάνεις, να αναγνωρίσεις ότι είναι για το καλό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να κινητοποιείς τον εαυτό σου όταν νιώθεις πεσμένος, αλλά και να το χρησιμοποιείς στους άλλους όταν σε αμφισβητούν. Γενικά μην αφήσεις κανέναν να σε αμφισβητήσει. Κι επειδή θα δεχτείς επιθέσεις επειδή αλλάζεις, και η δική σου αλλαγή θα φέρει αλλαγές και στους γύρω σου (νόμος), θα πρέπει να μαζέψεις μία ομάδα υποστήριξης– φίλους, συγγενείς, συνεργάτες που θα είναι εκεί να σου ανεβάζουν το ηθικό όποτε το χρειάζεσαι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι νέα ξεκινήματα μπορούν να χωριστούν σε 4 είδη. Το ξεκίνημα «ανυπομονώ», κρύβει πολύ ενθουσιασμό, ο οποίος παρόλο που είναι κάτι θετικό και μπορεί να είναι κίνητρο, μπορεί να μας παρασύρει σε λάθη, καθώς βάζουμε την λογική στην άκρη. Το «ξέρω ότι πρέπει να το κάνω» είναι το πιο επιτυχημένο γιατί δεν βασίζεται τόσο στο συναίσθημα, όσο στη λογική- άρα το προτιμάμε. Το εξαναγκασμένο ξεκίνημα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε θύματα κι ότι άλλοι αποφασίζουν για μας. Η λύση είναι να δούμε ρεαλιστικά την κατάσταση να αναρωτηθούμε εάν είμαστε όντως θύματα κι αν όντως οι άλλοι μπορούν να αποφασίσουν κάτι τέτοιο για μας. Τέλος, η πιο δύσκολη περίπτωση είναι το «από που να το πιάσω» στην οποία πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή γιατί ο κόσμος μας έχει καταρρεύσει πλήρως. Εμείς κρατάμε την δεύτερη περίπτωση γιατί είναι η πιο λειτουργική.

Τα όπλα μας σε αυτή τη διαδικασία είναι 7. Η Προσπάθεια, μιας και δεν υπάρχουν μαγικά χαπάκια ή ραβδάκια για να πραγματοποιήσουν την ευχή μας, πρέπει να κοπιάσουμε. Κι αυτό θέλει Θέληση, γι’ αυτό είναι σημαντικό ο στόχος μας ή ακόμα και η απόφαση για την αλλαγή να είναι δικός μας- αν δοκιμάσουμε να ξεκινήσουμε κάτι που δεν είναι δικό μας, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να επιτύχουμε. Όλα θέλουν τον Χρόνο τους, και μην περιμένεις να γίνουν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη, πρέπει να χτίσεις καλά θεμέλια κι αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Και Υπομονή. Η Αποφασιστικότητα είναι επίσης σημαντική γιατί πρέπει να είμαστε σίγουροι όταν ξεκινάμε κάτι, να το έχουμε δουλέψει μέσα μας, καθώς ρισκάρουμε να μας ρίξει πολύ μια αποτυχία εάν δεν είμαστε συνειδητοποιημένοι. Άρα, χρειαζόμαστε και την Αντοχή για να δεχτούμε τις αποτυχίες και τις δυσκολίες που είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν σε κάθε περίπτωση. Και τέλος η αυτοπροβολή, το πώς παρουσιάζω τον εαυτό μου στους άλλους, αλλά ακόμα και σε μένα- ως κάποιον που δύσκολα τα καταφέρνει ή ως κάποιον που προσπαθεί και πετυχαίνει;

Έτοιμοι; Πάμε για το νέο ξεκίνημα! Προετοιμάσου να βγεις από τη ζώνη άνεσης και να υποδεχτείς τις αλλαγές στη ζωή σου, να βρεις τον δικό σου τρόπο για να πετύχεις το στόχο σου- και δεν υπάρχει μία σωστή λύση, να το θυμάσαι. Επικεντρώσου στα οφέλη της αλλαγής σου, στόχευε ψηλά, αλλά βλέπε πάντα ρεαλιστικά την πραγματικότητα και, φυσικά, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια!