Ας Οργανωθούμε!

You are currently viewing Ας Οργανωθούμε!
as organothoume

Ωραία, έχουμε όνειρο, έχουμε στόχο… έχουμε σχέδιο δράσης; Πάμε να οργανωθούμε. Τώρα που ξέρεις ποιος είναι ο στόχος κι έχεις βάλει και τις προτεραιότητές σου, μπορείς πολύ πιο εύκολα να χαράξεις το πλάνο σου. Αυτό σημαίνει να τσεκάρεις ποιοι είναι οι «Εχθροί» σου και να βρεις τρόπους να τους αντιμετωπίσεις.

Ο πρώτος βασικός εχθρός είναι επιπέδου final boss σε videogame. Γιατί σε ξεκινάω από τα δύσκολα; Γιατί για να ξεκινήσεις να πράττεις, πρέπει να νικήσεις αυτόν τον αρχέγονο εχθρό. Αν το κάνεις αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα φαίνονται γατάκια. Αυτός ο εχθρός ονομάζεται…Αναβλητικότητα. Κυκλοφορεί και με ψευδώνυμα- βόλεμα, τεμπελιά, έλα-μωρέ-τώρα κ.α. Ουσιαστικά αυτόν τον εχθρό τον αντιμετωπίζεις στην αρχή, αλλά μπορεί να σου εμφανιστεί ξανά και στη διάρκεια της προσπάθειας. Αν δεν ξεκινήσεις, όμως, για ποια προσπάθεια μιλάμε; Δυστυχώς δεν υπάρχουν πιο σοφιστικέ όπλα από το ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΚΑΝ’ ΤΟ ΤΩΡΑ!

Υπάρχουν tips- μικρές συμβουλές που θα σου κάνουν λίγο πιο εύκολη την όλη ιστορία. Αρχικά μπορείς να βρεις άλλα άτομα που ξεκίνησαν να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους ή να προτείνεις σε φίλους σου να κάνετε αλλαγές παρέα και να αλληλοϋποστηρίζεστε. Αυτή η υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς οι συμπολεμιστές σου δεν σ’ αφήνουν να τεμπελιάσεις. Ένα από τα όπλα μας για την αναβλητικότητα είναι η επιβράβευση που θα δούμε παρακάτω. Κάνε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου και μόνο που ξεκίνησες να στήνεις το σχέδιο. Όπως και να ‘χει… πάρε μία απόφαση. Ή ξεκινάς ΤΩΡΑ ή συνεχίζεις να ζεις τη ζωή σου με τρόπο που δε σ’ ευχαριστεί, αλλά χάνεις το δικαίωμά σου να γκρινιάζεις ότι η τύχη είναι εναντίον σου.

Επόμενο βήμα, αφού ξεκουνηθείς από τον καναπέ σου, είναι να βάλεις κάτω όλα τα απαραίτητα στοιχεία που σχετίζονται με τον στόχο. Παίξ’ το ντετέκτιβ και κάνε την Αγκάθα Κρίστι περήφανη. Σκέψου τι μπορεί να προκύψει, τι αναταραχές μπορεί να φέρει κάθε σου κίνηση, γενικά αναρωτήσου πώς, τι, γιατί και κάνε μία καταγραφή. Αυτά είναι τα εμπόδια που θα προκύψουν. Για να σε βοηθήσω λίγο σου δίνω κάποιες κατηγορίες εμποδίων: οικονομικά, γνώσεων (κάποιο «χαρτί» που θα σου χρειαστεί), γνωριμίες, άγχος, άγνοια του εαυτού/τι πραγματικά θέλω, φόβος, αρνητικές σκέψεις. Τρομακτικά, έτσι;

Ας τα αντιμετωπίσουμε τώρα. Δυστυχώς δε μπορώ να σου πω με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσεις κάθε ένα εμπόδιο που θα εμφανιστεί- μακάρι να μπορούσα. Μπορώ, όμως, να σου δώσω γενικές κατευθύνσεις για να βρεις εσύ τον τρόπο. Αν δεν πιάσει τίποτα απ’ αυτά, μη διστάσεις να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό (ψυχολόγο ή life coach). Πρώτο όπλο μαζικής καταστροφής εμποδίων είναι η λογική. Μην παρασύρεσαι από το συναίσθημά σου- ή ακόμα κι αν παρασυρθείς προσπάθησε να το μαντρώσεις σχετικά σύντομα. Σκέψου λογικά και ψύχραιμα. Είμαι σίγουρος ότι θα δεις εναλλακτικές και λύσεις που δεν είχαν περάσει από το πανικόβλητο μυαλό σου. Μπορείς να πάρεις και γνώμες τρίτων, οι οποίες, όμως, δε θέλω να σε μπερδεύουν παραπάνω και να σε πηγαίνουν πίσω. Ζήτα γνώμες ανθρώπων που σχετίζονται με αυτό που θέλεις να κάνεις.

Ένα δεύτερό όπλο είναι ο θετικός οραματισμός. Άφησε το μυαλό σου να χαλαρώσει και να οραματιστεί τον στόχο ήδη ολοκληρωμένο. Δες τον όσο πιο ζωντανό μπορείς. Οραματίσου τον τρόπο με τον οποίο κατέληξες στο σημείο που έφτασες. Μην σνομπάρεις την φαντασία – τη θετική φαντασία. Δεν θα κάνει κάποιο μαγικό, αλλά μπορεί να «ξεκλειδώσει» ενδεχόμενα που δεν είχες σκεφτεί.

Τέλος, μη διστάσεις να χωρίσεις τον στόχο σου σε μικρές, νόστιμες μπουκιές που μασιούνται εύκολα. Ό,τι και να είναι, όσο πιο μικρό τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται. Σε αυτό θα σε βοηθήσει κι ένα καλό χρονοδιάγραμμα, είπαμε ότι οι στόχοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αν ο βασικός στόχος πρέπει να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο π.χ., τότε ο κάθε μήνας μπορεί να είναι ένα μικρό σκαλάκι/μικρότερος στόχος στο οποίο θα πατήσεις για να φτάσεις στο τέλος.

 

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο 2020, Οργάνωσε τη Μέρα σου, Φτιάξε τη Ζωή σου

Αγόρασε το Ημερολόγιο από εδώ: https://iwrite.gr/bookstore/calendar2020/